Wednesday, July 27, 2016

suïssa: esturions i producció local de caviar



Amb una llargada de prop de 15 km i connectant els cantons de Bern i del Valais, el túnel de Lötschberg és un altre dels túnels ferroviaris suïssos que travessa els Alps, permetent el transport de passatgers, automòbils i mercaderies entre el nord i el sud dels Alps.

Durant els treballs de construcció d'aquest túnel es va perforar accidentalment una veta d'aigua calenta que, amb un cabal de 100 l/s demanava una canalització especial per no impactar negativament els ecosistemes dels rius dels voltants. La solució que es va trobar va ser la d'aprofitar aquesta font d'aigua calenta per la cria d'esturions en captivitat per la producció piscícola i, com ja et pots imaginar, també de caviar.
El comerç de caviar salvatge està prohibit a la Unió Europea. La piscicultura proporciona el 90% de la producció mundial de caviar.

Pel que fa a la producció en piscifactoria, Itàlia és el major productor de caviar del món, seguida de França i la Xina. Aquesta activitat s'estén però també a d'altres països com Uruguai, Israel i, com pots veure en aquesta entrada, fins i tot a Suïssa. Els ous del caviar estan a punt per ser consumits quan l'esturió arriba als 7 anys. Cada femella produeix una mitjana de 2,1 quilos de caviar. Actualment els preus es troben entre 1.000 i 6.000 euros per quilo, segons la qualitat, que pot variar molt segons les condicions de les piscifactories i les espècies d'esturió.
Pots trobar més detalls sobre l'explotació dels esturions en captivitat a Frutigen (Bern), però també sobre la permacultura o agricultura 100% bio a una granja de Gollion (Vaud) a una sèrie que adoro: Taste Hunters, i que va dedicar el seu 4at episodi a Suïssa.


Com ja hauràs pogut veure al vídeo, l'interès de l'entrada es troba en l'aprofitament de les fonts termals per a la producció d'esturions, però també de mangues i bananes, en un paisatge insòlit. Altrament, tothom sap on es produeix el millor caviar ecològic del món. Tot i que, sense voler ofendre, possiblement n'hi hagin altres llocs on hom pugui parlar d'una qualitat lligada a un elevat nivell de misticisme religiós.

No comments: