Sunday, July 17, 2016

california’s red tide and bioluminescence



Potser que tu també t'hagis llegit les Vint mil llegües de viatge submarí de Jules Verne, i que t'hagi menjat la curiositat per saber de què anava la historia del resplendor nocturn que hom podia observar des del Nautilus. Potser que trobessis una resposta en els Mars d'Ardora i el fenomen de la bioluminescència nocturna de l'aigua del mar.

Però potser que també t'hagis llegit El Club del Amanecer, de Don Wislow (lectura recomanada, merci Hands!) i creguis estar al corrent de tot el que s'ha de saber sobre la costa i la pràctica del surf a San Diego (CA, USA). I que per més que ho intentis recordar, no et vingui a la memòria res sobre el  California’s Red Tide, un fenomen s'ha observat almenys des de 1901 al llarg de les platges de San Diego (CA, USA).


Doncs en el cas de San Diego (CA, USA), sembla que es tracta d'un fenomen que té lloc alguns anys amb temperatures molt altes, preferentment entre abril i agost, que afavoreixen la proliferació de la floració d'una alga que, durant el dia, dona a l'aigua una coloració vermella espessa (el que fa que el fenomen també es conegui amb el nom de marea roja) i durant la nit un oceà brillant.

D'acord amb un biòleg marí anomenat Jorge Ribas, aquest fenomen està relacionat amb la floració d'un fitoplàncton bioluminescent anomenat Lingulodinium polyedrum, que emet llum en resposta a l'estrès: una onada que arriba a la riba, una taula de surf, la pressió d'una petjada, ...

Un fitoplàncton que, en el cas de San Diego (CA, USA) és inofensiu, a diferència d'altres formes de marea roja que hom pot trobar arreu del món i que poden ser tòxiques per a les persones i la vida marina.

Però deixem l'explicació del fenomen de costat i millor ens mirem aquests vídeos al·lucinants.

No comments: