Sunday, November 6, 2016

poisons, venins, toxines: les animaux qui soignent



Tornant al tema de la biomimètica (esp. biomímesis) que pots trobar en una entrada del passat mes d'octubre: Idriss Aberkane: Biomimetisme, Isabelle Moncada presentava el passat 26.10 a l'emissió del programa 36.9°C de la RTS un interessant: Poisons, venins, toxines: les animaux qui soignent.


Fa molts anys que la indústria farmacèutica recerca nous medicaments. Per fer front als nous reptes terapèutics, les empreses de biotecnologia innoven i investiguen sobre un terreny força desconegut: les toxines animals. Es en aquest sector que nous medicaments son estudiats en la lluita contra les principals malalties que encara no tenen remeis coneguts i les malalties en les que els tractaments es poden millorar remarcablement.

Si hagués de destacar dos dels temes presentats a l'emissió, destacaria en primer lloc el de d'una toxina del coral: palytoxin, de la que el seu potencial en el tractament de càncers s'està estudiant des de fa temps al Institut Paoli-Calmettes (Marseille). Amb tot però, he de confessar que m'ha al·lucinat especialment la part de l'emissió dedicada a Franck Zal, fundador de Hemarina,  que va descobrir que uns cucs presents a les platges de Bretanya -arenicola marina- produeixen una hemoglobina compatible amb tots els grups sanguinis humans, donat que és una molècula extracel·lular que no requereix de glòbuls vermells per a circular en el cos. No estant lligada a cap grup sanguini, el potencial de l'ús d'aquest tipus de molècula en els trasplantaments és brutal si es confirmen la manca de refús observats fins ara.

La segona part de l'emissió ens presenta una greu malaltia raríssima: la Erythropoietic Protoporphyria (PPE) de la que el tractament gràcies a una molècula descoberta a Austràlia va ser experimentat per malalts suïssos que actualment no poden seguir el tractament degut a l'alt cost de venda de Scenesse (17'000€) i el refús de les assegurances mèdiques a cobrir el seu alt cost.

No comments: