Friday, November 4, 2016

sobre la catàstrofe climàtica del sud de Califòrnia



El passat diumenge 30.10.2016 estava veient a la cadena de les televisions francòfones TV5 Monde un reportatge de Radio Canada: Amandes de Californie. No he trobat el vídeo, però pots trobar una bona part del seu contingut en aquests articles dels que't recomano la lectura:
El reportatge de Radio Canada ens situa a Central Valley (Califòrnia) que, amb una superfície poc més gran que la de Suïssa, produeix el 60% dels fruits i llegums dels Estats Units. I pel que fa a les ametlles, ens presenta un cultiu que, des de la dècada de 1990  ha experimentat una expansió sense precedents, reemplaçant camps de cotó, tomàquets i alfals, fins representar actualment el 80% de l'oferta mundial.

Una oferta mundial en la que els petits productors d'ametlles no representen més que una fracció de la producció, mentre la resta es concentra a les mans de companyies com Wonderful Company, la més important del món que, en 1995, a través d'una companyia subsidiària, es va aprofitar d'un buit legal per proveir-se a una de les principals reserves d'aigua de l'estat, la Kern Water Bank i assegurar la sostenibilitat de 120.000 hectàrees de cultius.
Més enllà de les polèmiques lligades a Kern Water Bank, el reportatge de Radio Canada ens presenta una Sierra Nevada privada des de fa temps dels gruixos de neu que fan d'aquest relleu el principal reservori d'aigua de l'agricultura de Califòrnia. I també ens presenta una de les xarxes de canals més denses del món que, altres anys, ha permès importar aigua fins i tot des d'Oregon. el reportatge ens diu que la sequera d'enguany ha estat tant important que ha tancat la porta a aquesta possibilitat. Però un article del 27.10.2016 publicat a Los Angeles Times deia que les pluges que han caigut al nord de Califòrnia han superat entre dues i tres vegades les precipitacions normals, mentre l'extrema sequera es concentra al sud de l'estat.

Tornant a la producció de l'ametlla al sud de l'estat, cal remarcar que es tracta d'un dels conreus més importants a la zona de producció agrícola més important dels USA. I que no falta qui, en un període d'extrema sequera com l'actual, l'acusa de ser un dels que més aigua consumeixen, per no parlar de les acusacions en relació a la desaparició de les abelles. Malgrat tot, des del punt de vista dels agricultors, les ametlles poden absorbir els alts preus que paguen per l'aigua i i el seu cultiu proporciona més ingressos que el d'altres fruites de més baixa rendibilitat.

Com podem veure en l'article de 2015 mencionat amunt, entre els més afectats per la situació de sequera hom pot trobar els immigrants indocumentats hispànics, que depenen del jornal diari per alimentar les seves famílies. Segons el seu autor, Central Valley li recorda a les regions més pobres d'Amèrica Llatina, amb algunes localitats, com Huron, on la majoria d'habitants és d'origen hispànic i no parla l'anglès. Una població on l'impacte de la sequera ha obligat a recuperar institucions de l'època del New Deal, com ara el Drought Relief Service que assumeix la distribució setmanal d'aliments.
Els més decidits arriben durant la nit per assegurar-se un bon lloc a la fila. (...) Més de 200 famílies rebran pa, conserves, sucs, fruites i hortalisses fresques. "Vinc sempre", diu una senyora que no té feina, mentre el seu marit n'ha trobat una a dues hores de distancia per carretera (RadioCanadaInfo - Témoignages de citoyens touchés par la sécheresse).
La gran paradoxa és doncs que, a causa de la sequera, hom ha de distribuir menjar per combatre la gana dels obrers que treballen a la zona de producció agrícola més important dels USA. I que mentre això està passant Donald Trump s'ha compromès a cancel·lar l'acord de París sobre el clima car, segons el candidat republicà, les regles per limitar l'escalfament global amenacen l'ocupació i el comerç.

La estúpida negligència d'uns medis de comunicació immersos en la societat de l'espectacle, que no s'ocupen dels signes que anuncien una catàstrofe fins que aquesta esdevé una realitat, no pot amagar que encara hi ha països on hi han grans professionals que les anuncien abans que es produeixen.

Com no és el meu estil caure en el fàcil sensacionalisme, crec que val la pena destacar que hi ha gent i administracions publiques que estan treballant per trobar solucions. Pots trobar un exemple del que estic dient en aquest altre vídeo: Les innovations pour lutter contre la sécheresse en Californie de l'emissió Future Mag que Arte-TV va passar fa gairebé un any. Un vídeo que té la virtut de presentar-nos tant la problemàtica com les accions que s'estan portant a terme per trobar-li una solució. I entre les solucions que es presenten, la d'una zona de 6000 Ha, propietat de l'estat de Califòrnia, transformada en un laboratori d'estudi on un antic enginyer nuclear treballa sobre un sistema basat en l'energia solar i destinat a la dessalinització de l'aigua de mar ,que es transforma en 95% d'aigua destinada als conreus i un 5% de sal que es pot comercialitzar per a diferents usos industrials. 

No comments: