Thursday, November 17, 2016

sobre la construcció d'edificis amb fusta



Edifice Fondaction à Québec,
6 étages, construit en 2006. Cecobois
Deu fer cosa de 20 anys que un bon company de la feina va dir-me que s'havia enamorat d'una noia americana d'origen asiàtic que estava fent un postgrau sobre construcció d'edificis en fusta a l'EPFL i que, quan la noia acabés els seus estudis, marxaria a viure amb ella als USA. Van marxar a San Diego i he anat tenint noticies de que tot els va bé.


Pel que fa a la construcció d'edificis en fusta ... no he tingut noticies de que la seva companya n'hagi construït cap. I la veritat és que no n'havia tornat a escoltat res sobre el tema fins un programa especial que Arte TV va emetre el passat 11.06.2016: Urbanisme: Des immeubles en bois.

A la pàgina de l'emissió el reportatge es presentava així: Gràcies a uns mètodes de construcció innovadors, els arquitectes poden construir edificis de fusta de 8 o 10 plantes en un temps rècord. I alguns, com l'arquitecte Michael Green, somien ja amb la construcció de gratacels de més de 30 pisos! Per a aquests arquitectes 'verds', la fusta és el material ideal per construir ciutats més ecològiques: l'ús del formigó produeix una gran quantitat de CO2, mentre que la fusta l'emmagatzema!  Just per a corregir alguns dels entusiasmes que s'evoquen en aquest reportatge, crec que val la pena llegir-se aquest article publicat al Québec en 2013 a écohabitation: Construire en bois et en hauteur.

Un cop haguem refredat un xic l'entusiasme, val la pena de mirar-se una infografia que es va presentar durant l'emissió amb les noves construccions amb materials naturals a Alemanya i França entre 2013 i 2014. Veuràs dues coses a l'infografia: la primera, que no s'està construint més amb materials naturals enllà on hom podria creure; la segona, la importància a França de les noves construccions que utilitzen la palla com material de construcció. I si vols veure un exemple de construcció d'un d'aquest tipus d'edificis al Regne Unit et proposo donar un cop d'ull a aquest vídeo publicat ara fa un any per la University of Bath: Straw buildings receive industry certification.

L'emissió de Arte TV no podia acabar sense parlar del jove arquitecte i investigador francès: Timothée Boitouzet -premi 2016 del MIT- que, després de molts anys d'investigació, ha desenvolupat una fusta ultra-resistent que podria ser utilitzada per construir torres de desenes de pisos que aviat podrien canviar la cara de les nostres ciutats. Pots trobar un petit resum a Arte TV: Woodoo, le bois des villes de demain?  Però també pots trobar informació sobre aquest producte en una pàgina comercial publicada per una filial de Vodaphone a La Vanguardia el 01.11.2016: La madera con la que se construirán los rascacielos del futuro i al vídeo amb el mateix nom publicat a youtube que l'acompanya.

No comments: