|
Central de carbó de RWE
Niederaussem (RFA)
.
. |
Dos articles interessants publicats a Le Monde sobre la producció elèctrica a Alemanya i el mite segons el qual el carbó estaria reemplaçant l'energia nuclear en la producció d'electricitat. En primer lloc, un article que ens recorda que Alemanya s'ha compromès a una reducció progressiva de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. I que els objectius alemanys són els més ambiciós dels principals països industrialitzats amb l'objectiu de reduir, l'any 2050, del 80 al 95% de les emissions respecte al 1990 (1).
Un objectiu que es va complicar amb la decisió del tancament de les centrals nuclears en 2011, i que va tenir com a conseqüència que el ritme de tancament de les centrals de carbó s'hagi reduït. El tancament definitiu en 2011 de vuit dels reactors nuclears va privar al país de 8,3 GW de capacitat de producció. L'impressionant augment de les energies renovables (van passar del 20% a 29,5% entre 2011 i 2016) no va ser suficient per reemplaçar aquella font d'energia. El 2012, l'any següent a la decisió de sortir del nuclear, la producció d'electricitat basada en les centrals de carbó es va tornar a recuperar (+ 5,5%), després de haver disminuït de manera constant en anys anteriors. La producció va continuar augmentant en 2013, però va disminuir durant els tres anys següents.
Davant de la falsa idea d'una aposta pel carbó, cal dir que que l'augment de la producció de les energies renovables (principalment l'eòlica) han permès tancar 34 centrals de carbó entre 2011 i 2015. Entre 2016 i 2019, altres onze centrals que utilitzen lignit i hulla seran tancades de manera permanent, reduint la quota combustibles fòssils el el mix energètic del país.
Seguint amb el carbó, el segon article ens parla d'una iniciativa política dels Verds destinada a l'aprovació d'un pla de sortida que començaria amb un diàleg nacional, i a continuació una decisió parlamentària, que seria seguida d'un tancament immediat de les centrals de carbó més contaminants (2). Pel que fa a la resta de centrals de carbó, el seu tancament es faria gradualment, a través de "crèdits de CO2", és a dir basant-se en les quantitats d'emissions de diòxid de carboni assignades a cada central, que es passarien a tancar un cop esgotat el seu crèdit. Per finançar el projecte, que també preveu el cessament de la mineria del carbó a Alemanya, les disposicions adoptades pels operadors de carbó serien col·locades "sota el control dels poders públics."
- En Allemagne, le charbon n’a pas remplacé le nucléaire, Le Monde, 22.01.2017
- Allemagne : après la sortie du nucléaire, les Verts planifient la sortie du charbon, Le Monde, 22.08.2016