Saturday, March 11, 2017

peters vs mercator

We have been misled by a Flawed World Map for 500 years
Segons la projecció escollida, els mapes poden enganyar. I una de les projeccions més criticades és la de Mercator. Ara bé, tot depèn de si l'engany és una causa o un efecte. Vull dir que, en Gerardus Mercator, va crear un sistema de projecció que era útil per la navegació perquè respectava els angles que permetien traçar un rumb. Però el seu sistema no respectava les àrees. I estic segur que aquells que critiquen la projecció Mercator saben que, quan es passa d'una representació esfèrica a una plana, cal escollir entre respectar els angles i respectar les àrees.



De totes maneres, cal reconèixer que Mercator i la seva projecció han estat criticats per la visió deformada que donen del mon, en perjudici d'uns països del sud que, en aquella època, no existien tal i com els coneixem avui.

De totes les critiques rebudes, destacaria aquestes. La primera, no per ser millor, sinó una de les més recents que he llegit i estar a prop de casa, la de Daniel Di Falco: La carte et les territories, publicat a Horizons, el magazine de la recerca científica suïssa. A continuació seguiria la parodia de  la 'Organization of Cartographers for Social Equality' i el vídeo de la sèrie americana: The West Wing publicat en aquest blog. Tot com l'article: How to lie with maps?, també publicat en aquest blog.

En Arno Peters, cineasta i propagandista polític, va aprofitar l'ocasió per pispar-li la cartera a James Gall, que havia creat un sistema de projecció basat en la projecció Lambert Cylindrical Equal-Area per projectar l'esfera celeste sobre un mapa, de manera a evitar les distorsions de les formes de les constel·lacions.

Arno Peters es va apropiar de l'idea, la va patentar a Luxembourg, i la va vendre des del 1976 com una visió políticament correcta i justa amb els països del tercer mon: la Unesco i altres ONG la van adaptar i popularitzar immediatament.

Recordo un@ professor@ molt progre que ens va recomanar utilitzar aquesta projecció. Menys mal que, a la pàgina 418 sobre La geografia acadèmica i la Cartografia,  en el reading: Professor Joan Vilà Valentí : el seu mestratge en la geografia universitària, podem trobar unes paraules reconfortants:  ...la projecció de Peters s'ha fet ja tant popular que apareix en els llibres de Geografia,  perquè alguns autors han arribat a creure que 'és la bona'.  Seria molt convenient que molts geògrafs adquirissin nocions elementals de Cartografia, per no caure en trampes tant beneites, i sobretot per tal que s'assabentessin que no hi ha, no hi pot haver, cap projecció vàlida del tot, que n'estan usant algunes indegudament, induint a errors evitables. I també que sabessin que hi ha disponibles unes quatre-centes projeccions, de manera que tenen on triar [...]  Com es troba a faltar que a les facultats de Geografia i Historia ensenyin alguna cosa de Cartografia als futurs catedràtics! [...] 

1 comment:

Israel Hands said...

Home,potser el professor Joan Vilà desconeix les excelències de les classes de Cartografia I i II, que impartia la Gerda.K. a la UAB.Clar que ,el futur de la majoria de nosaltres,no era esdevenir catedràtics.D' altra banda, rao no li falta quan es refereix a la gran quantitat de projeccions que existeixen (cadascuna d´elles amb les seves distorsions),segurament totes igualment útils ,depenent de l'us que se li vulgui donar o del que es pretengui explicar.