Sunday, March 19, 2017

about plant defense systems against herbivores

Les estratègies de defensa que les plantes han desenvolupat per defensar-se dels atacs dels seus depredadors son molt variades. Pots trobar-ne un bon resum en aquest article publicat a les pàgines de la American Phytopathological Society (1).

Del que si que no havia escoltat parlar encara és del resultat del treball d'un grup d'investigadors liderats per Nicole Van Dam, de la Friedrich-Schiller-University (Jena, RFA), que semblen haver demostrat la capacitat que tenen algunes plantes per reaccionar a l'atac dels seus depredadors desprenent una olor que canvia segons el tipus de depredador que les ataca, i que informa de la seva presència als seus enemics naturals.

Quan són mastegades per insectes o altres animals petits, moltes plantes reaccionen i produeixen olors per atraure els enemics naturals dels seus depredadors. Els resultats de l'estudi de l'equip de Van Dam, publicat a New Phytologist (2), revela que l'olor que desprenen canvia depenent del tipus de depredador que les ataca. Amb això atrauen els enemics naturals dels herbívors que s'estan nodrint d'elles. Per a sorpresa dels investigadors, les plantes poden fins i tot reconèixer si són menjades per herbívors exòtics i, en aquest cas, emetent un aroma específic.


  1. Brian C. Freeman and Gwyn A. Beattie (2008): An Overview of Plant Defenses against Pathogens and Herbivores, Iowa State University, DOI: 10.1094/PHI-I-2008-0226-01
  2. Nicole M. Van Dam et al. (2017): Herbivore-induced plant volatiles accurately predict history of coexistence, diet breadth, and feeding mode of herbivores, New Phytologist, 30.01.2017, DOI: 10.1111/nph.14428 // Las plantas huelen diferente según el herbívoro que las ataca, Investigación y Ciencia, 03.02.2017

No comments: