Friday, May 26, 2017

sobre el creixement econòmic del continent africà

© Hope for African Children Initiative
A principis d'any Bill Gates publicava al seu blog un article on donava 5 motius que el feien ser optimista respecte al futur del continent africà (1). Dos dies després de la publicació d'aquest article, la Jeune Afrique publicava un article que parlava de les previsions anuals de la Banca Mundial per l'Àfrica (publicades un dia després de l'article de Gates), on es presentava una recuperació de les economies del Magrib i de l'Àfrica subsahariana (2). Una recuperació que, el mateix dia, dues conegudes agències de qualificació estaven lluny de confirmar. Personalment he de confessar-te que la lectura dels articles que es publiquen a la secció que el World Economic Forum dedica a l'Àfrica (3), estan lluny de fer-me compartir l'entusiasme de Gates o el de la Banca Mundial.

Podria afegir que si Àfrica tingués unes perspectives de creixement com les que semblen deduir-se de la lectura d'aquests articles no hi hauria desenes de milers d'africans jugant-se la vida per instal·lar-se al continent europeu.

La veritat però és que, fa dos anys, a les pàgines de Radio France Internationale, ja ens parlaven de les previsions de l'espectacular creixement econòmic i demogràfic que s'esperaven pel continent africà (4). Tot i que el titular semblava estar en franca contradicció amb el contingut de l'article i sols el creixement demogràfic semblava confirmar-se:
Quand on parle d'une croissance de + 4,5 % pour cette année pour l’ensemble du continent, de + 5 % pour l'année prochaine, c'est une belle performance, comparable à celle de l’Asie et largement supérieure à celles des années antérieures. Mais rapportée au nombre d'habitants, la tendance est décevante.

Sur le long terme, le Produit intérieur brut par habitant de l'Afrique sub-saharienne stagne par rapport à la moyenne des pays de l’OCDE. En 2013, il ne représentait que 7 % du PIB moyen par habitant des pays membres du club des pays riches. D’ici 15 ans, un Africain sur cinq sera encore en situation de grande pauvreté. L’Afrique avance à grands pas, avec sur sa route un atout à double tranchant : sa population. Elle doublera d’ici 2050.
Unes previsions que no desmentia la mateixa publicació quan, en 2016, ens anunciava citant a la Jeune Afrique, la recessió de Nigèria (5). O, un mes més tard, unes noves previsions de la Banca Mundial, que anunciaven que l'Àfrica subsahariana tindria el creixement més baix dels darrers 20 anys.

És possible que tan Gates com la Banca Mundial considerin que, quan has arribat al més baix, només puguis anar cap amunt. Res del que veig a la TV em fa compartir aquest optimisme. Però jo no sóc economista ni he ficat mai un peu al continent africà. I el poc que conec sobre aquest continent ho sé pels africans que he conegut a Europa.


  1. 5 Bill Gates (2017): 5 Reasons I’m Optimistic About Africa, gatesnotes, 09.01.2017
  2. Benjamin Polle (2017): Croissance : la Banque mondiale entrevoit une éclaircie en Afrique, Jeune Afrique, 11.01.2017
  3. World Economic Forum: Economy - Africa
  4. Dominique Baillard (2015): L’Afrique en pleine croissance économique et démographique, RFI, 26.05.2015
  5. Le Nigeria est officiellement entré en récession, RFI, 31.08.2016
  6. Benjamin Polle: Afrique subsaharienne : la Banque mondiale table désormais sur la plus faible croissance depuis 20 ans, RFI, 29.09.2016

2 comments:

Antoni Montseny said...

Per afegir mes consideracions sobre el tema en relació al creixement econòmic del continent africà, un fet que cal destacar son tots els temes en relació a la Governança. Més enllà de la inexistència de veritables processos democràtics, en la gran majoria dels països, la manca d`unes veritables estructures de govern, orientades a la gestió pública i la prestació de serveis comuns (educació, sanitat, ... ) fa que les bases per un desenvolupament econòmic estiguin mancades de la solidesa necessària per poder reeixir.

Roy Batty said...

Estic segur que el que tu has escrit és encara més important que el que jo havia dit. Gràcies per deixar el teu comentari, company!