Wednesday, May 31, 2017

garip ay - van gogh on dark water


Garip Ay (2016): Van Gogh on Dark Water, youtube.com (home)

Un vídeo remarcable on un artista turc: Garip Ay ens fa una demostració impressionant d'una tècnica tradicional de pintura coneguda a Turquia amb el nom d'Ebru, tècnica ancestral de pintura creada a l'edat mitjana al Turquestan que es va estendre arreu del món més tard, arribant a un nivell tècnic remarcable al districte de Beyazit, a Istanbul (1) . Aquesta tècnica es coneix al wikipedia en espanyol com "papel jaspeado, también conocido como papel marmoleado o papel de aguas" (2). Al wikipedia en català la trobaràs relacionada amb la papereria i la Guarda: el full que l’enquadernador posa entre el llibre i cadascun dels cartons de la coberta, la meitat del qual s’enganxa a la cara interior del cartó (3).

Però més enllà del que es pugui dir sobre la descripció de la tècnica seguida per Garip Ay, hom ha de reconèixer que el que l'autor fa amb ella és senzillament extraordinari.


  1. Turkishculture.org. (n.a.). The Turkish Art Of Marbling (Ebru). [online] Available at: http://www.turkishculture.org/traditional-arts/marbling-113.htm [Accessed 26 May 2017].
  2. Wikipedia: Papel jaspeado
  3. Wikipedia: Guardes

Altres referències sobre Van Gogh en aquest blog:

No comments: