Thursday, May 18, 2017

le col du grand-saint-bernard bientôt rouvert

SWISS-FLY | PRISE DE VUES AÉRIENNES | BORIS BRON

Le Nouvelliste (3)
No sé si has passat mai pel coll del Grand-Saint-Bernard (1). És el tercer més alt de Suïssa (2,473 m), connecta l'estat de Valais amb Itàlia i dóna accés a l'hospici de qui ha pres el seu nom (2). Un hospici del qual segur que has sentit parlar, encara que només sigui pels famosos gossos del barrilet coneguts arreu del món.

Ahir dimecres, gairebé tots els diaris (3) publicaven que, junt amb el bon temps, havien arribat també els treballs de reobertura dels colls alpins que encara romanen tancats. Un consell, no et perdis el vídeo d'aquest enllaç (4).

Col du Grand Saint-Bernard, 03.06.2016
(Photo: Bernard Hallet) (6)
Col du Grand-Saint-Bernard, 23.09.2009
(c) Muneaki, -  Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Entre els colls que seran reoberts també hi ha el de Susten (5). Hom preveu reobrir el del Grand-Saint-Bernard el pròxim 30 de maig, si la meteo ho permet, clar. Normalment, depenent de la meteo, estarà obert fins a mitjans d'octubre, quan les primeres neus el tornin a cobrir. Llavors, l'accés a Itàlia només serà possible utilitzant el tunel de peatge que passa per sota del coll.


  1. Wikipedia: Col du Grand-Saint-Bernard
  2. Wikipedia: Hospice du Grand-Saint-Bernard
  3. Le col du Grand-Saint-Bernard bientôt rouvert, Le Nouvelliste, 16.05.2017
  4. Chasse-neige au travail au col du Grand-Saint-Bernard, ArcInfo.ch, 16.05.2017 
  5. Le col du Susten (UR/BE) en partie praticable côté uranais, Le Nouvelliste, 16.05.2017
  6. Bernard Hallet: "Nous devons prendre soin de cet hospice", cath.ch, 04.06.2016

2 comments:

Israel Hands said...

Suposo que és normal que obrin ara,però no puc evitar pensar en un llarg Hivern.I pensar que vam ser-hi un mes de Gener de fa uns 20 anys (collons com passa el temps!)Quin gran record que guardo!

Roy Batty said...

Crec que hi ha qui anomena això la telepatia. Vull dir que estava pensant justament en vosaltres mentre escrivia aquest post. L'únic en què no havia pensat era que feia ja 20 anys d'això. I si, com li deia el tramper a Jeremiah Johnson, de vegades els hiverns se t'acaben fent llargs a la muntanya. Però no em queixaré pensant en els treballadors de les lleva-neu. Amb tota la feinada que s'estan donant per reobrir els colls a final de mes, resulta que MeteoSuisse ha anunciat que les precipitacions de demà ho seran en forma de neu a partir dels 1,500 m.
Una abraçada, company !