Monday, May 29, 2017

unesco - atlas of the world's languages in danger

A principis d'aquest mes, Stéphanie Thomson publicava a la secció Global Agenda de les pàgines del World Economic Forum un article molt interessant sobre l'estat de les llengües arreu del món (1). I al llarg del seu article presentava una publicació de la UNESCO que no coneixia: UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger (2). Aquesta publicació està complementada per una interessant eina de cartografia interactiva que pots trobar en aquest enllaç: UNESCO Interactive Atlas of the World’s Languages in Danger (3).

El més interessant de l'article de Thomson i de la publicació i l'atles de la Unesco és que estan basats en dades allunyades de les controvèrsies polítiques. I en aquest sentit, els seus resultats trauen a la llum informacions que no estem acostumats a trobar a la premsa.

Si en el cas d'Irlanda no és estrany trobar descrit el Gaeilge com una llengua en perill, sobta més que s'inclogui també el Shelta (4). La recerca de les llengües en perill a Suïssa és veritablement sorprenent per aquells que no coneixen la riquesa lingüística d'aquest petit país. I en el cas de l'estat espanyol, també pot sorprendre que les llengües més amenaçades de desaparició (o ja desaparegudes) siguin algunes de les que hom parla menys als parlaments o a la premsa.


  1. Stéphanie Thomson (2017): The world’s languages captured in 6 charts, World Economic Forum, 02.05.2017
  2. UNESCO (2011): Atlas of the World's Languages in Danger, Published by the United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization (PDF)
  3. La pàgina pot ser consultada també en francès o en espanyol. Si selecciones l'espanyol recorda però que l'ordre a la llista de països és el del seu nom en anglès: Espanya (Spain)
  4. Wikipedia: Irish language, Shelta

No comments: