Monday, March 26, 2018

nuclear fusion could be soon a reality ... really? (2/2)


Lockheed Martin: Compact Fusion Research & Development, Youtube, 15.10.2014

Fa un parell de setmanes estàvem parlant pel whatsapp amb l'amic JG sobre el post: nuclear fusion could be soon a reality ... really? (1/2) i, de cop, vaig adonar-me que havia alguns temes lligats a la recerca en fusió nuclear que no havia tocat.

El primer tema era una notícia sobre els investigadors del Max Planck Institute for Plasma Physics (1) que, a principis del 2016, havien activat el reactor experimental de fusió Stellarator Wendelstein 7-X (2) i van poder escalfar l'hidrogen fins als 80 milions de graus durant un quart de segon. Més tard, aquests físics van poder augmentar la temperatura fins a 100 milions de graus centígrads i van poder mantenir el plasma d'hidrogen una mica més de temps (3). Uns mesos més tard, uns físics de la Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives (4) van escalfar plasma a gairebé 100 milions de graus, utilitzant el reactor experimental que ara porta el nom de West  (5) i es troba a Cadarache (Bouches-du-Rhône, França) (6).

Si tot sembla indicar que el camí per a la producció de plasma sembla haver-se obert, roman el gran problema de com mantenir durant molt més temps el plasma en fusió, una operació que és molt perillosa (estem parlant de milions de graus centígrads) i que demana un enorme consum en energia. I és que, mentre no es pugui mantenir el plasma a una alta temperatura durant un temps suficient, no es podrà produir electricitat. La situació actual és que ningú no ha reeixit fins ara a produir plasmes més enllà d'uns pocs segons.

Per resoldre aquest problema, el passat 27.07.2017, la start-up TAE Technologies anunciava la seva col·laboració amb els equips de Google Research pel desenvolupament d'un algoritme destinat a mantenir estable el plasma en fusió durant un llarg període de temps dins d'un revolucionari generador de plasma anomenat: Norman  (7), desenvolupat per aquesta empresa.

No tinc motius per no creure en els anuncis de les revistes de premsa que publica TAE Technologies a la seva pàgina web (8). Fa gairebé quatre anys, tampoc els tenia per no creure en l'anunci per Lockheed Martin (9) del projecte de construcció d'un reactor de fusió nuclear compacte (10), prou petit per adaptar-se al remolc d'un camió.

El fet és que fa molt de temps que Lockheed Martin no informa d'aquest projecte (11). Però el passat 04.05.2017, el Daily Mail publicava un article on afirmava que un informe tècnic actualitzat mostrava que el reactor de fusió de Lockheed era 100 vegades més gran del que s'havia previst originalment, i amb un pes de 2.000 tones, molt lluny doncs de les 20 tones que en 2014 Lockheed Martin havia afirmat que pesaria. El reactor tindria així 7 m  de diàmetre i 18 m de longitud: dimensions similars a les dels reactors de fissió que equipen els submarins nuclears (12).

D'acord, potser els càlculs de Lockheed Martin no eren prou realistes i potser que el reactor de TAE Technologies s'hi apropi més a les seves promeses inicials. Però construir un reactor de fusió que tingui les dimensions d'un reactor de fissió similar als que equipen els submarins nuclears ... no ho veig com un fracàs.

Potser que els imants del MIT representin una revolució en el cost dels materials necessaris a la producció de plasma, potser també en les dimensions i en la seguretat dels reactors. I potser que tot plegat acabi per alliberar els capitals necessaris pel desenvolupament d'aquesta tecnologia en el sentit en què ho havia manifestat Bill Gates: "Estem oberts a participar en tot el que ens porti a una energia barata, neta i fiable" (13).


  1. Wikipedia: Max Planck Institute of Plasma Physics
  2. Wikipedia: Wendelstein 7-X // Jacqueline Charpentier : L'Allemagne vient de lancer un réacteur à fusion révolutionnaire, housseniawriting.com, 11.12.2015
  3. Jacqueline Charpentier: Le réacteur à fusion nucléaire de l'Allemagne vient de produire son premier plasma d'hydrogène, housseniawriting.com, 04.02.2016
  4. Wikipedia: Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA)
  5. West és el nom actual d'un dels darrers tokamaks (Wikipedia: Tokamak) francesos en activitat que abans portava el nom de Tore Supra (Wikipedia: Tore Supra, Centre de Cadarache |Recherches sur la fusion)
  6. Etienne Thierry-Aymé: Fusion nucléaire : le réacteur West a produit son premier plasma, Science et Vie, 17.01.2017
  7. Tri Alpha Energy and Google Combine Human and Machine Interaction to Further Plasma Science, TAE Technologies, 27.02.2017 // Amélie Charnay: Fusion nucléaire. Google est désormais à la recherche de l’énergie infinie, 01net, 26.07.2017 // TAE Technologies’ Fusion Machine Exceeds Prior Operations and Performance Levels in Record Time, TAE Technologies, 06.02.2018
  8. TAE Technologies: News
  9. Lockheed Martin: Home Page
  10. Compact Fusion, Lockheed Martin
  11. What happened to the Fusion Reactor by Lockheed Martin?, Qora (see also in this article the section Related Questions) // Matthew J Moynihan (2016): An Analysis of Lockheed-Martins’ Fusion Effort, thefusionblog.quora.com
  12. Shivali Best: Trouble for Lockheed's fusion reactor? Device that could 'solve the world's energy crisis' is 100 times larger than first planned, MailOnline, 04.05.2017
  13. Veure en aquest blog: Nuclear fusion could be soon a reality ... really? (1/2), 12.03.2018.