Wednesday, March 14, 2018

onyx solar - building integrated photovoltaics

Onyx Solar. Photovoltaic Skylight at Béjar Market (Salamanca, Spain)

El passat 01.03.2018 publicava un post titulat: Solar panels with Dye-Sensitized Solar Cells (DSC) on presentava uns panells solars de tercera generació que la municipalitat de Lausanne havia instal·lat al Port d'Ouchy.

Molts dels que seguiu el blog us vau mostrar interessats per aquesta iniciativa. Molts dels que viviu a l'estat espanyol vau donar lliure accés a la vostra colera contra la política energètica del govern. Un amic també va dir-me que aquest tipus de panells no durarien res a Espanya, car la penya se'ls carregaria a cops de pedra en dos dies. Gairebé tots us vau mostrar molt interessats per les possibilitats d'aquest tipus de panells.

Val a dir que, amb altres tipus de tecnologies que la que us presentava al post, hi ha una empresa a Avila (Espanya): Onyx Solar, que ha portat a terme un munt de projectes arreu del món en el camp de l'equipament en vidre solar per diferents tipus d'edificis. Molts d'aquests projectes s'han realitzat a l'estat espanyol, com ara el del mercat de Béjar (Salamanca) que pots veure a la imatge que obre aquest post. Pots visitar la pàgina dedicada als projectes de l'empresa per veure altres projectes arreu del món.

Per dur a terme aquests projectes han utilitzat tecnologies existents, principalment la coneguda com: Crystalline Silicon Photovoltaic Glass.

Però el que trobo més remarcable són els projectes de recerca en els que han treballat o estan treballant. Pots trobar uns quants exemples a la pàgina d'R+D de l'empresa. La majoria d'aquests projectes estan emmarcats i cofinançats per altres projectes de la Unió Europea, com ara: Horitzon 2020, Intelligent Energy Europe, LIFE i Seventh Framework Programme for Research (FP7). Altres projectes han estat cofinançats per la Junta de Castilla-León i pel Ministerio de Economia de l'estat espanyol.

Dos projectes, ja acabats, han retingut però tot el meu interès:
  • INNDISOL que tenia per objectiu millorar la competitivitat de la indústria fotovoltaica espanyola en la fabricació de productes amb valor afegit, com ara mòduls fotovoltaics més eficients i amb característiques especials per a la integració arquitectònica. Aquest projecte es va dur a terme per un consorci format per dues empreses (Onyx Solar i Mondragon Assembly), tres universitats (Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona i el Centre de làser de la Universitat Politècnica de Madrid) i un centre tecnològic que molts coneixem: el CIEMAT.
  • Dye-Sensitized Solar Cells (o les cèl·lules Grätzel, que et presentava al meu post del passat 01.03.2018), que tenia per objectiu la recerca de nous materials i tècniques a escala nanomètrica en el desenvolupament de tecnologies fotovoltaiques de tercera generació, les propietats de les quals són especialment interessants en el mercat BIPV (Building Integrated Photovoltaics). Un projecte en el qual van col·laborar el departament de R+D d'Onyx Solar i el Departament de Física de Matèries Condensades de la Universidad de Valladolid, amb l'objectiu principal de desenvolupar un pigment fotovoltaic per la seva aplicació en la construcció.
Dues conclusions interessants
  • El fet que dues ciutats de l'estat espanyol: Madrid i Barcelona, fagocitin l'actualitat i bona part de les energies i dels recursos de l'estat espanyol, no pot seguir amagant-nos que existeix un món exterior on passen coses molt interessants i amb una projecció internacional. 
  • L'aplicació i la vigència de les lleis energètiques que pugui publicar l'actual o qualsevol que sigui el futur govern de l'estat espanyol s'atura a les seves fronteres. Res no impedeix a una empresa de l'estat espanyol seguir fent recerca al país (o a les seves seus a l'estranger!) i anar a vendre arreu la tecnologia que en resulti.

No comments: