Friday, March 16, 2018

futurism - amazing warehouse robots

Business Insider UK: Inside Alibaba's smart warehouse staffed by robots, Youtube, 20.09.2017

Avui m'agradaria compartir amb tu dos vídeos molt interessants sobre l'ús dels  robots en la gestió de magatzems.

El primer ens presenta els robots que el gegant del comerç online xinès Alibaba va instal·lar als seus magatzems de Huiyang (Guangdong, China). Seixanta robots mòbils, cadascun capaç de transportar prop de 500 kg i desplaçar-se a una velocitat de 5 km/h, realitzaven el passat mes de setembre el 70% del treball en aquest magatzem de 3.000 m2.

Potser que després de veure aquest vídeo et demanis quant de temps trigarà  Alibaba a reemplaçar amb altres robots els humans que encara s'encarreguen de les tasques d'empaquetatge per la distribució.

En fi, si després de veure aquest primer vídeo creus que ja no es pot anar més lluny en l'eficàcia amb què a Alibaba realitzen la gestió del magatzem, espera a veure aquest altre vídeo amb els robots Skypod, que produeix la companyia francesa Exotec Solutions, i que actualment treballen als magatzems de C-discount a Cestas (Aquitània, França). No afegiré res més. Et deixo descobrir un vídeo que m'ha deixat estupefacte.

Business Insider UK: This French retailer uses shelf-climbing robots in its warehouse, Youtube, 08.12.2017

La banca, la finança i fins i tot les assegurances poden funcionar amb robots. Els metros, els autobusos i també els trens poden funcionar amb robots. La indústria i la distribució de la seva producció poden també utilitzar-los com a mà d'obra. Tot això no és ja terreny de ciència-ficció, visc en un país on aquesta situació comença a estendre's lenta, però inexorablement.

La pregunta del milió de dòlars, aquella per la que ningú ha preparat una resposta és: si en el terreny de la producció, els serveis i la distribució l'home és cada cop menys necessari, què passa en el terreny del consum? Vull dir que, el cost dels robots es pot justificar si hi ha un consum que permeti tant la seva adquisició com el seu amortiment i renovació. Però què passa si no hi ha consumidors? O si els consumidors potencials no tenen la capacitat adquisitiva per consumir el que els robots produeixin?

Es una pregunta senzilla que no pot tenir sinó una resposta molt complexa car, la idea de taxar els robots, és simplement surrealista. Ningú produiria a un país on els robots estiguessin taxats havent-hi altres on no ho fossin (o on les taxes fossin comparativament més baixes).

Clar que, potser la pregunta i la resposta a fer-se siguin encara molt més senzilles: estem albirant ja els límits de l'esgotament d'un sistema social i econòmic que està demanant a crits ser reemplaçat per un altre?

1 comment:

Roy Batty said...

Un article sobre les capacitats dels robots i de la intel·ligència artificial que potser tranquil·litzarà a molts de vosaltres. Ni els més avançats prototips de robots d'avui en dia arriben a muntar una cadira d'Ikea. Evan Ackerman: Robots Continue Attempting to Master Ikea Furniture Assembly, IEEE Spectrum, 18.04.2018