Monday, August 6, 2018

It’s not your imagination, it's very hot

Que faci calor a l'estiu és normal. Que en faci més als països del sud que als de nord també. Ara bé, les temperatures que estem vivint al centre i al nord d'Europa no tenen res de normal. I abans que algun tertuliano ho desmenteixi, afegiré que hom en parla fins i tot a la publicació oficial del World Economic Forum (1) on, entre altres coses que diu l'autor de l'article, m'ha cridat l'atenció un paràgraf on ens diu que: la definició als USA de "temperatura "normal" s'actualitzarà en un parell d'anys amb dades de 1991-2020. El que ens permetrà veure com temperatures "normals" aquelles que poden ser significativament més altes del que són ara.

Tot i que és probable que enguany no arribarem als valors de la màxima històrica del 2003 Grono GR (41.5°C), al sud dels Alps, o de Ginebra (39.7°C) el 2015, les previsions indiquen que aquesta setmana el mercuri seguirà estable al voltant dels 32 a 35°C. (2).

Comparat amb la que està caient als països veïns pot semblar que no és gran cosa. Vull dir que encara no hem hagut de ficar-los sabatilles als gossos policia per a protegir les seves potetes de la calor, com a Viena. No s'han hagut de tallar trams d'autopista perquè comença a fondre l'asfalt, com als Països Baixos. Ni hem hagut d'aturar centrals nuclears perquè l'aigua dels rius, escassa i calenta, no arriba a refrigerar-les, com a França. Tampoc és una calor que es pugui comparar a la que es considera normal a la Death Valley, com a estat el cas de Setúbal (Portugal), ni ha hagut morts com ha estat el cas d'Espanya (3).

Personalment, segueixo sense acostumar-me a veure com els helicòpters de l'exèrcit suís s'han d'utilitzar per transportar aigua pel bestiar que es troba als prats alpins de la Suïssa central: més de 300,000 litres durant el mes de juliol (4). O que comencin a haver-hi ramaders que, per evitar que el seu ramat mori de set als prats alpins, es decideixin a sacrificar-lo (5).

El que fa la diferència amb els països del sud és que, en general, aquí no estem equipats amb aparells d'aire condicionat ni ventiladors a les feines ni a casa. I millor que continuï així. Perquè, amb aquests aparells a tota potència, abocant al carrer la calor de l'interior dels edificis i consumint una energia que, amb moltes centrals nuclears aturades i una energia fotovoltaica que encara no ha desenvolupat el seu potencial, no faríem res d'altre que incrementar les emissions i, amb aquestes, continuar alimentant el canvi climàtic. I no serà canviant la definició del que hom considera com "temperatura normal" que trobarem una solució a aquest problema.


  1. Johnny Wood: It’s not your imagination, summers are getting hotter, World Economic Forum, 02.08.2018
  2. Le mercure va encore grimper en Suisse, 24Heures, 04.08.2018
  3. Canicule : l’Europe étouffe, l’asphalte fond, les réacteurs nucléaires s’arrêtent, SudOuest.fr, 04.08.2018
  4. Les vaches d'alpage abreuvées par hélicoptère, 24Heures, 31.07.2018
  5. Sécheresse: un paysan va devoir abattre son bétail, 24Heures, 02.08.2018

2 comments:

Israel Hands said...

Així veig que tampoc us heu escapat de les calorades,Se´m fa estrany el fet de que els ramats hagin de ser abeurats mitjançant helicòpters.No estic molt documentat sobre això,però potser al pirineu hauria de passar quelcom semblant,però no estic degur de que això sigui així.
I el que ja és el màxim que prop el cercle polar àrtic s´assoleixin temperatures que no sé sien els propers anys seran normals i que ronden els 30 ºC.Suposo que ja has vist l´onada d´incendis a Suècia,on també aquestes temperatures han provocat un fet curiós

Roy Batty said...

Si tenim en compte que el nombre d'helicòpters que no paraven de sobrevolar BCN nit i dia aviat farà un any, jo crec que se'ls podria donar una utilitat social. No sé, portant aigua al bestiar del Pirineu (no estic pensant en ningú en concret!) o caixes de birres als salineros del Delta.

Sobre les calorades a Suïssa, ahir ens vam escapar unes hores fins aquest migdia, que ha estat un xic Sant Comencem-hi. Pots veure del què parlo al text i els vídeos d'aquest article de l'edició del 20minutes d'avui: Après le Valais, la tempête a gagné l'arc lémanique