Thursday, September 15, 2016

how to lie with maps



source: markmonmonier.com
Casey Chan, publicava el mes d'Agost a Sploid aquest article: The Size of Countries in Real Life Versus the Size of Countries on a Map, on ens descobria que les dimensions dels països que veiem en un mapa amb una projecció Mercator tenen poc a veure amb les seves dimensions reals, i que aquesta diferència augmenta amb la latitud.

Son coses que els geògrafs (i els que han tingut bons profes de geo) sabem des de fa temps. I no vull ni imaginar la sorpresa que s'emportarà el dia que algú li digui que la superfície real d'un país alpí no te res a veure amb la que veu en un mapa de dos dimensions, qualsevol que sigui el sistema de projecció amb el que estigui representat.

A aquells que'n vulguin saber més sobre el tema els recomano la lectura del clàssic de Mark Monmonier: How to Lie with Maps

Però Casey Chan no és geògraf i ha decidit incloure al seu article un recent vídeo dels divulgadors RealLifeLore: How the World Map Looks Wildly Different Than You Think que, en poc més de sis minuts, explica als neòfits tot allò que necessitarien un munt de pàgines d'un llibre per comprendre. No he trobat el temps per validar tot el que afirmen, però els exemples i la infografia m'han semblat força ben pensats, i he de confessar que he adorat l'exemple de la Mercator's Wyoming Law o com evoluciona la superfície d'aquest estat un xic més gran que UK sobre un mapa en funció de la latitud.

Sols espero que les dades que han servit de base per la producció d'aquest vídeo siguin millors que les que van utilitzar per la realització d'aquest altre: What Does the Spanish Flag Mean?

No comments: