Thursday, February 6, 2020

la taula del sénia

Ebrenc - Travail personnel, CC BY 2.5

Moltes vegades hem llegit algun article o sentit parlar per la TV a gent que, per referir-se a una Espanya de la qual no faria part Catalunya, utilitzen l'expressió "al sud de l'Ebre". En general, són els mateixos a qui fa anys que sentim parlar de fronteres entre Catalunya i Espanya o Catalunya i França. Gent que no sembla haver-se mirat mai a la vida un mapa dels Països Catalans. Gent a qui la "División territorial de España en 1833" (1) els va de meravella. Gent a qui avui m'agradaria confrontar a quelcom del que probablement no han sentit parlar mai: La Mancomunitat de la Taula del Sénia (2).

Com podràs veure a les versions de Wikipedia en català, francès, anglès i, fins i tot en alemany, però no a la versió en espanyol (cf. 2), la Taula del Sénia és una Mancomunitat formada per 27 municipis de les comarques catalanoparlants del Baix Maestrat, el Matarranya, el Montsià i els Ports. Unes comarques que fan part de les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó i País Valencià. Els municipis d'aquesta mancomunitat estan situats en una franja de 15 quilòmetres a la vora del riu Sénia i entre tots superen els cent mil habitants.

Els factors que expliquen la creació de la Mancomunitat es troben a la seva pàgina web (3):
(...) estos municipis i els seus habitants tenen en comú moltes coses i de signe ben divers. D’una banda, la geografia, la història (Ilercavons, Corona d’Aragó, Bisbat de Tortosa), la cultura i la llengua són similars. Però, desgraciadament també, la seva renda, l'emigració de joves i l’envelliment de la població són altres característiques comuns, en especial a les zones d’interior. Segurament, la llunyania dels centres de poder, sumada a un fort dèficit d'infraestructures, han propiciat esta realitat més negativa.
Els resultats obtinguts des de la seva creació en febrer del 2006 poden semblar més aviat minsos. Entre els diferents projectes dirigits per la Mancomunitat (4) pots trobar a continuació els que m'han semblat interessants:
La Mancomunitat ha impulsat la creació de l'Associació Territori del Sénia (5), formada al 50% per la pròpia M-TdS i l'altre 50% per sectors econòmics de la zona. És ella qui ha gestionat el projecte Oli i Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia (6), que ha posat en valor este important patrimoni viu, únic al món.
Turisme Ulldecona: Oliveres Mil·lenàries d'Ulldecona, Youtube, 26.07.2012

No podem oblidar però que estem parlant d'un territori gairebé oblidat per tres administracions autonòmiques, enfrontades políticament des de fa molts anys. I que els recursos posats a disposició d'aquest projecte segurament estan molt lluny dels que es posen a disposició d'altres projectes mediàticament molt més agraïts.
Nota: fa poc que he descobert que les darreres emissions de l'informatiu: Al Dia. Territori Sénia (7) emès per Ebre Digital (8) semblen haver-se aturat a finals del mes d'octubre del 2019.
En tot cas, m'agradaria seguir creient que l'idea de base de la Mancomunitat segueix viva i que un dia tindrà el suport polític i els recursos necessaris per tirar endavant la solució als enormes problemes als quals ha de fer front aquest territori del nostre país: les fronteres, les hi deixo a aquells que les necessitin.
El seu nom, Taula (punt de trobada i diàleg) i Sénia (riu que és el límit natural entre els tres territoris), explica el seu objectiu principal: ser un mitjà per treballar en comú per a la millora de las condicions de vida de tots els seus habitants. I per a n’això, és bàsic:
- una major i millor coordinació entre totes les administracions,
- i aconseguir de totes elles les inversions necessàries.

  1. Wikipedia: División territorial de España en 1833 [es] [ca] ||Veure també ¿Cómo se dibujaron las provincias en España?, publicat en aquest blog el 04.02.2019
  2. Wikipedia: Mancomunitat de la Taula del Sénia [en] [fr] [es] [ca]
  3. Mancomunitat de la Taula del Sénia/Territori Sénia: Home page 
  4. Mancomunitat de la Taula del Sénia/Territori Sénia: Home page: Projectes
  5. Associació Territori del Sénia: Home page
  6. Oli i Oliveres Mil·lenàries del Territori del Sénia: Home page || enllaç
  7. Ebre Digital: Al Dia. Territori Sénia
  8. Ebre Digital: Home Page, Wikipedia

No comments: