Monday, February 24, 2020

bernie sanders i els punks

Bernie Sanders Interviews Punks (1988), Youtube, 24.01.2020

Fa uns dies, llegint un post que havia penjat una noia que segueixo a Twitter, @yaizaxvx, vaig descobrir una publicació que no coneixia: agenteprovocador.es.

La revista es presenta com un magazín realitzat per la redacció i la societat secreta La Felguera Editores, a través del seu Gabinete Negro. Una editorial que, sota l'aparença d’una societat secreta, revelarà els millors secrets del nostre temps. En fi, res que pugui impressionar a aquells que hem conegut a l'UAB dels 80's La Mano Negra i La Tripulació del Flint.

El post parlava d'un article sobre un concert que una banda punk: Ataúd Vacante, va donar en 1986 al Hospital Psiquiátrico de Santa Cruz de Tenerife. Un article interessant. Probablement en Hands apreciarà els vídeos i els enllaços que presenten a algunes bandes punk de Canàries d'aquella època (1).

Passejant-me per altres articles del magazín vaig trobar un article sobre Bernie Sanders que va retenir la meva atenció (2). Et passo alguns paràgrafs per si et dóna ganes de llegir-lo:
Bernie Sanders va ser alcalde de Burlington, Vermont (3). Una ciutat propera al Quebec on va viure i va morir Murray Bookchin (4), una de les figures més interessants de l'anarquisme nord-americà. 
Entre 1986 i 1988 Sanders va dirigir un programa de televisió per cable anomenat Bernie Speaks on, micròfon en mà, sortia al carrer per petar la xerrada amb els seus veïns. 
A un episodi del 1988 que pots trobar al vídeo que obre aquest article, Sanders va entrevistar una parella d'adolescents punks amb qui va estar discutint sobre capitalisme, cultura underground, política i anarquia. 
Sanders tenia molts simpatitzants entre els punks car, no dubtava a posar a disposició de les bandes de hardcore i punk un local de la vila que es va convertir en llegendari: el 242 Main Street, pel que van passar bandes com Fugazi, Operation Ivy o Hüsker Dü entre moltes altres.
Sobre el significat del 242 Main Street entre el moviment punk i ciutadà de Burlington, pots trobar tres o quatre coses interessants a un article publicat a Vice en 2015 (5). Time també parlava un any després de Bernie i de l'impacte del seu missatge entre els joves undergrounds (6)
El que sempre m'havia atret del món del punk i del metall era l'actitud de rebel·lió, de rebuig de les normes socials i de les estructures de poder. Vaig descobrir en Sanders, un senador de Vermont de 74 anys que parlava com un professor universitari, un home amb qui coincidia amb la seva visió del món.
En relació amb el vídeo del 1988 amb el que he obert aquest article, vaig trobar un comentari a democraticunderground que deia:
Vaig trobar en Bernie respecte i amabilitat quan parlava amb aquests dos adolescents desconcertants. Fent preguntes amb educació i sabent escoltar, Bernie va aconseguir que, malgrat la seva falta de confiança i dificultats d'expressió, els adolescents parlessin i arribessin a exposar idees concretes. Uns adolescents que, en la seva timidesa, es van mostrar molt punyents, i van demostrar expressar quatre coses sobre el món i la història. Estudis posteriors han demostrat que els rockers d’aquest període han acabat convertint-se en adults amb idees molt clares.
Probablement Bernie Sanders no va trobar en alguns sectors del moviment punk el mateix ascendent que Jello Biafra, el líder dels Dead Kennedys que es va presentar en 1979 com a candidat a l'alcaldia de San Francisco (7). Però hi ha pàgines com aquesta de facebook: Punks For Bernie Sanders (8) on pots veure que segueix tenint un gran suport ... i no solament als USA (9).

------------------------------

Malgrat una tercera victòria a les primàries d'ahir a Nevada, no sé si Bernie arribarà a la presidència. Tot i que als USA i per la banda dels demòcrates, tot pot arribar: un president catòlic: John F. Kennedy; un president negre: Barack Obama ... un president d'origen hebreu: Bernie Sanders?

Sé que probablement serà un cop molt dur per alguns, però Bernie va nàixer a Brooklyn, fill de pares jueus, originaris de territoris que avui es troben dins de les fronteres de Polònia. En 1963 Sanders va emigrar a Israel i va passar uns mesos treballant a Sha'ar HaAmakim (10), un kibbutz col·lectivista associat al moviment Hashomer Hatzaïr (11). Quan va tornar als USA es va instal·lar a Vermont, on va treballar com a fuster, entre moltes altres coses.

Sense cap ànim de voler complicar més la vida a aquells que encara no hagin digerit que Sanders sigui d'origen hebreu, he d'afegir que, després de diferents experiències polítiques, Bernie va arribar a l'alcaldia de Burlington en 1981. Que en 1985 va viatjar a Nicaragua, on es va entrevistar amb sandinistes que més tard van deixar de ser-ho. Que en 1989, un any abans de deixar l'alcaldia, se'n va anar de viatge de noces a l'URSS. I que el darrer mes del seu mandat va viatjar a Cuba (12).

Cap d'aquests viatges no va impedir que el seu electorat el mantingués al Congrés fins al 2007 i al Senat des d'aquell any fins ara. O que enguany sigui candidat a la presidència dels USA.


  1. Servando Rocha: El día que el punk entró en el hospital psiquiátrico, agenteprovocador.es, 17.02.2020
  2. Doctor Peligro: Bernie Sanders y los punks, agenteprovocador.es, 04.02.2020
  3. Google Maps: Burlington (Vermont, USA)
  4. Wikipedia: Murray Bookchin [en] [fr] [es] [ca]
  5. Paul Blest: How Bernie Sanders Shaped the Northeast Punk Scene, Vice, 15.05.2015
  6. Paul Moakley: Seeing Politics: See Bernie Sanders' Punk Rock Party, Time, 28.01.2016
  7. Wikipedia: Jello Biafra [en] [fr] [es] [ca
  8. Facebook:  Punks For Bernie Sanders
  9. Tweeter: Pussy Riot
  10. Wikipedia: Sha'ar HaAmakim
  11. Sobre els kibbutz de l'Hashomer Hatzaïr, veure Yael Langella, publicat en aquest blog el 02.11.2019 || Sobre les possibles influències de la vida al kibbutz sobre Bernie Sanders, veure Tom Huddleston Jr.: Bernie Sanders worked on an Israeli commune in the ’60s that could have influenced his politics, cnbc.com, 20.02.2019
  12. Javier Biosca Azcoiti: Los orígenes de Bernie Sanders: activismo en Chicago, una comuna socialista en Israel y alcalde reportero en Vermont, eldiario.es, 22.02.2020

2 comments:

Israel Hands said...

Doncs si que vaig llegir la història dels Ataud Vacante al psiquiàtric.Al marge 'això,però sorpren la trajectoria del bo de'n Bernie.Ara que,ben mirat,no sé de què em sorprenc collons !,que tots tenim dret a tenir un passat.

Roy Batty said...

Posats a tenir un passat, tampoc trobo que s'hagi de penedir de res.

El que passa és que hi ha països on per parlar a un aeroport amb algú d'un govern estranger et poden cosir a denúncies i muntar-te un pollastre al Parlament.

I clar, se'ns acaba per fer rar què, vivint on viu en Bernie, pogués fer el tour turístic que va fer i seguir sent congressista primer, senador més tard i, ara mateix, candidat a la presidència dels USA.