Tuesday, February 23, 2021

light pillars in sky


Potser ja ho hauràs vist. Però per aquells que no ho sàpiguen, entre el 5 i l'11 de Febrer, Twitter anava carregat de belles imatges d'un fenomen conegut en anglès amb el nom de Light Pillars (1) i en francès amb el nom de Piliers de lumière.

A l'edició en francès publicada a Suïssa, 20minutes.ch (2) el descrivia com un fenomen òptic que neix de la conjunció entre un fred extrem i un aire sense moviment. Aquests feixos de llum es formen quan les partícules de gel properes al sòl són prou lleugeres per mantenir-se suspeses a l’aire. Si les condicions són tranquil·les, les partícules de forma hexagonal es poden empilar verticalment a mesura que van pujant lentament a través de l’atmosfera.
Aquestes partícules empilades reflecteixen una font de llum qualsevol: un fanal, la llum de la lluna o fins i tot la llum solar. "Com més alts són els cristalls a l'atmosfera, més alt és el pilar", segons explicaven al Servei Meteorològic Nacional de La Crosse, Wisconsin. “La temperatura va baixar -28°C la nit que es van fer aquestes fotos a North Platte. Va ser la nit més freda que hem vist des del març del 2019” (cf. 2).

  1. Wikipedia: Light pillar
  2. Le froid extrême et l’atmosphère calme régnant actuellement dans le nord des États-Unis font apparaître de magnifiques «piliers de lumière» dans le ciel, 20minutes.ch, 11.02.2021

No comments: