Sunday, February 7, 2021

not all heroes wear capes

HEP - izgradnja dalekovoda Ernestinovo - Pečuh 2010, Youtube, 05.08.2011

Demà farà un mes. A causa de la vaga de fred que vivia el país, el passat 8 de gener el gestor de la xarxa elèctrica francesa (RTE) va demanar als consumidors reduir el consum elèctric entre les 07:00 i les 13:00 hores. Segons les previsions, si el pic de consum arribava als 88.000 MW, es reduiria considerablement el marge de seguretat del subministrament. Finalment, el pic va arribar a 87.000 MW cap a les 09:30 del matí i l'alerta es va aixecar cap al migdia (1).

Si els operadors de RTE creien que ja havien deixat enrere l'estrès, a les 14:04:25, van saltar dos disjuntors a una central de transformació a Ernestinovo, Croàcia (3), on conflueixen els fluxos d'energia elèctrica del nord-oest (NW) i del sud-est (SE) del continent europeu.

El flux elèctric s'havia tornat massa potent i 23 segons després que saltessin els disjuntors d'Ernestinovo, a les 14:04:48, un disjuntor d'una central de transformació a Sèrbia es va incendiar. I 3 segons més tard, el mateix fenomen es va produir a 500 km de distància, a Romania. Un cop tallades aquestes connexions, el corrent elèctric es va dispersar sense control a través de la xarxa.

Un segon més tard de l'incendi del disjuntor a Sèrbia, i menys d'un minut després que saltessin els disjuntors a Croàcia, el sistema europeu d'electricitat (4) es va segmentar en dues parts.
La separació del sistema va tenir com a resultat un dèficit de potència a la zona NW (aprox. -6,3 GW)  i un excedent de potència a la zona SE (aprox. +6,3 GW).
El dèficit de potència de la zona NW va provocar una baixada de la freqüència de la xarxa elèctrica a les 14:05: aquesta va arribar a ser de 49,74 Hz durant 15 segons.
La freqüència de la xarxa s'ha de mantenir sempre a 50 Hz arreu d'Europa, perquè tots els dispositius elèctrics estan dissenyats per funcionar a aquest nivell. Si hi ha una variació, tot es pot cremar. I si la freqüència baixa, són les centrals elèctriques que s'aturen per protegir-se. Aquest era el risc que corria la zona SE, on la freqüència va augmentar inicialment fins a 50,6 Hz abans d’estabilitzar-se entre 50,2 Hz i 50,3 Hz.
Pel que fa a la zona NW, en menys de 5 segons, al centre de control nacional de RTE, a Saint Denis (França), es va activar un mecanisme d’emergència que va tallar el subministrament elèctric a diversos centres industrials, entre ells, les fàbriques d’acer. El mateix va passar a Itàlia, on el tall va permetre recuperar 1.700 MW.

Però com aquestes accions no es van revelar suficients, en 10 minuts, tothom sabia a Europa el que havia de fer. Per exemple, a França, es van engegar centrals elèctriques de gas que estaven aturades i es va augmentar la potència de les centrals nuclears. A Àustria les centrals hidroelèctriques van començar a produir a plena potència. També es van activar automàticament 420 MW i 60 MW de potència de suport des de les zones síncrones nòrdica i britànica respectivament. Aquestes contramesures van tenir com a resultat que, ja a les 14:09, la desviació de freqüència del valor nominal de 50 Hz es reduís al voltant de 0,1 Hz a la zona NW. I, a mesura que passaven els minuts, a poc a poc, la freqüència de la xarxa es va anar recuperant.

Els mecanismes automàtics d'emergència i les accions coordinades realitzades pels gestors de les xarxes elèctriques del continent europeu van poder fer que ràpidament es restablís un funcionament gairebé normal. El subministrament elèctric que s'havia tallat a les grans indústries d'Itàlia i de França es va restablir a les 14:47 i a les 14:48 respectivament, abans de la resincronització de les zones NW i SE a les 15:08.

Aquesta és la història dels herois sense capa que han de prendre decisions crítiques, amb un impacte que supera qualsevol imaginació, en marges de temps increïblement reduïts.
I si no et vas adonar de res, pensa en què hauria pogut passar amb un tall de corrent a escala continental que hagués impactat els hospitals en plena pandèmia, els motors que fan circular l'aigua dels radiadors, els motors que porten l'aigua a casa teva, els transports urbans, la gent confinada en cases sense electricitat, ...


Informació més detallada:

  1. Pierre Emparan: Électricité : le risque de surconsommation écarté selon RTE, France Bleu, 08.01.2021 || RTE incite les Français à réduire leur consommation d’électricité le 8 janvier 2021, RTE, 07.01.2021
  2. 1.000 MW de diferència sobre 88.000 pot no semblar gran cosa, però és l'equivalent de la producció d'un dels reactors d'una central nuclear com la d'Ascó || Wikipedia: Central nuclear d'Ascó
  3. Wikipedia: Ernestinovo
  4. Wikipedia: Synchronous grid of Continental Europe

No comments: