Tuesday, October 25, 2022

una altra bateria suïssa per les renovables

Energy Vault: Gravity Energy Storage, YouTube, 22.11.2021

Durant molt de temps Suïssa ha estat un dels països més innovadors del món. Fins fa pocs anys, les inversions en recerca i desenvolupament de productes d'avantguarda s'havien concentrat a les grans corporacions transnacionals -des de Nestlé a Roche, passant per ABB o Givaudan– i en determinades empreses mitjanes que han sabut imposar-se en alguns nínxols concrets.

En els darrers anys hem vist però que algunes de les innovacions més prometedores s'han realitzat en el sector de les start-ups. Aquesta tendència s'ha vist afavorida pels programes engegats tant pel sector públic com pel privat per ajudar els joves talents a convertir-se en emprenedors i captar inversors (1). Així, si el capital invertit en start-ups havia superat el miliard de CHF el 2018, el 2021 ja havia superat la barra dels 3 miliards de CHF (1) (2).

Més de la meitat de les start-ups suïsses estan establertes a les regions de Zuric i la regió del Llac Léman, on la presència de les dues escoles politècniques federals (ETHZ i EPFL) juga un paper determinant en la recerca i el desenvolupament d'aplicacions científiques i tecnològiques.

Però avui m'agradaria parlar-te d'una start-up instal·lada al canto del Ticino (Suïssa italiana) que va impressionar a Bill Gates l'estiu del 2018: Energy Vault (3) (4).


El vídeo que pots veure a continuació et mostra de manera molt pedagògica el funcionament del prototip de la bateria d'Energy Vault. Si el compares amb el vídeo amb què he obert el post d'avui, pots veure que el projecte ha evolucionat d'una manera impressionant aquests darrers anys, com ho explicava Robert Piconi, CEO i cofundador d'Energy Vault, a un interviu realitzat per CNBC el passat mes de maig (5).

Tendencias Tecnológicas - Energía almacenada en una torre de hormigón| Energy Vault, YouTube, 25.01.2019

Energy Vault va rebre l'agost del 2019 un finançament per valor de 110 milions d'USD de Vision Fund que, creat pel hòlding japonès Softbank, és el fons d'inversió més gran del món en noves tecnologies. Des d'aquell moment les comandes dels clients s'han anat acumulant, com pots veure a la seva pàgina de premsa (6).

Una de les comandes més importants és la d'un projecte pel desenvolupament d'una plataforma d'emmagatzematge d'energia per gravetat EVx a la Xina. Amb un projecte inicial d'emmagatzematge d'energia per gravetat de 2 gigawatts hora (2 GWh) i el desplegament dels Centres de Resiliència Energètica d'Energy Vault als parcs industrials xinesos de zero carboni (7).


  1. Armando Mombelli: Les pousses les plus prometteuses de la «start-up nation» helvétique, SwissInfo, 05.09.2019
  2. Yannick Chavanne: Les investissements dans les start-up suisses ont franchi la barre des 3 milliards en 2021, ICT Journal, 27.01.2022
  3. Energy Vault: Home page || Wikipedia [en] [fr] [es] [ca] || Twitter
  4. Tanja Maeder (trad.): Et si l'avenir de l'énergie mondiale dépendait d'une grue made in Switzerland?, Watson, 26.04.2022
  5. Energy Vault: CNBC Interview with Energy Vault Co-Founder and CEO, Robert Piconi, YouTube, 19.05.2022
  6. Energy Vault: News Room
  7. 2-Gigawatt Hour (2 GWh) Mandate Announced for Energy Vault’s EVx™ Gravity Energy Storage Platform for Initial Zero Carbon Industrial Parks in China, BusinessWire, 15.09.2022

No comments: