Sunday, March 5, 2023

les traboules de lyon

Le Pays préféré des Français. Les Traboules de Lyon - Région Rhone-Alpes, YouTube, 22.07.2019


Durant molts anys, abans de la construcció de l'A41, passàvem per Lyon quan anàvem o tornàvem de Barcelona. Com el viatge era llarg, no era qüestió d'aturar-se per visitar la vila. Només vaig anar-hi un cop, a una visita de treball a unes oficines d'EDF (1) prop de la Gare Part Dieu.

Un tweet publicat el passat 20 de febrer per Dan Gamboa sobre les Traboules de Lyon (2) em va fer lamentar no haver visitat la ciutat vella i els discrets passos de vianants que permetent anar d'un carrer a un altre, travessant patis interiors d'una bellesa increïble, a vells edificis que amaguen interessants elements arquitectònics del passat: antigues façanes amb escales de caragol, galeries, arcades, guix de colors vius, patis amb pous, passadissos amb voltes de pedra i decoracions sovint al·lucinants.


El fil de Dan Gamboa està tan ben documentat que, tres dies després de la seva publicació, era comentat a un telenotícies de BFM Lyon:


Les Traboules  han estat al llarg de la seva història l'eina ideal per moure's per la ciutat a l'abric de les autoritats, servint de refugi als moviments populars. Entre aquests moviments, cal destacar durant el segle XIX el dels treballadors de la seda que treballaven i vivien al turó de la Croix-Rousse: La révolte des Canuts (3).

A la Wikipedia en català, es descriu així aquella revolta: La revolta dels canuts va ser una de les primeres protestes obreres de la revolució industrial, quan els treballadors del sector de la seda es van aixecar en 1831 per reclamar el manteniment dels seus salaris, abaixats per la caiguda del preu de la seda. El conflicte es va repetir en 1834 i 1848. A un paràgraf on es parla dels 'aixecaments', afegeix: El moviment anarquista es va unir a les protestes al carrer.

A la Wikipedia en anglès es descriu així la 'insurrecció': El 21 de novembre de 1831, centenars de teixidors van recórrer la llavors comuna independent de Croix-Rousse. Van obligar els pocs teixidors que encara treballaven a tancar els seus tallers, assetjant la Guàrdia Nacional. Poc després van aixecar barricades i van marxar cap a Lyon amb la bandera negra anarquista.

A la Wikipedia en francès, només es pot veure la imatge d'aquella bandera negra amb el lema de la revolta: Vivre en travaillant ou mourir en combattant.

El que sí que ens recorden a la Wikipedia en francès és que la La révolte des Canuts va tenir una gran influència en filòsofs socials com ara: Karl Marx, Charles Fourier o Pierre-Joseph Proudhon. Els vídeos que pots trobar a continuació resumeixen força bé La révolte des Canuts i l'organització d'una repressió brutal que aquesta va desencadenar a tots els nivells entre les classes populars a França.

Par où commencer ? - La question sociale (1/2) : Mais d'où viennent tous ces pauvres ?, YouTube, 21.06.2021

Par où commencer ? - La question sociale (2/2) : Un pays qui se tient sage, YouTube, 28.08.2021


Tot i que les causes de La révolte des Canuts a Lyon no són les mateixes que les del moviment del luddisme (4) a Espanya, crec que no seria massa aventurat dir que el resultat va ser molt similar. L'article en català que Wikipedia l'hi dedica als orígens d'aquest moviment paga la pena de ser llegit (cf. 4):
La destrucció de les màquines modernes no fou una reacció contra el progrés, ni tampoc contra la industrialització, sinó actes de resistència respecte a la nova dictadura econòmica dels propietaris industrials. No va ser la tecnologia, sinó l'ús de la producció i les mesures antiregulatòries, amb la destrucció dels gremis i la democràcia associativa, la que va motivar molts artesans, enviats a la intempèrie del mercat, a practicar la destrucció de les màquines (...) En certa manera, la destrucció de les màquines esdevenia una veritable lluita de classes, tenint en compte que s'atacava una propietat privada i es discutia sobre el repartiment de la riquesa i la regulació de la producció.
També paga la pena llegir un article que Marc Pons va publicar l'any passat a El Nacional (5), on corregia el tir sobre els vells arguments que defenia a un article publicat al mateix diari tres anys abans sobre l'incendi del Vapor Bonaplata el 1835 a Barcelona (6).

L'article que les pàgines en català que Wikipedia li dedica al luddisme és remarcable en la seva descripció, però manca d'exemples. I sí, salvant totes les distàncies sobre les causes, l'incendi del Vapor Bonaplata el 1835 a Barcelona es produeix gairebé simultàniament a La révolte des Canuts a Lyon, no podem oblidar que, molts anys abans, es van produir les Revoltes d'Alcoi de 1821 (7). Unes revoltes amb una història que et proposo de llegir, a títol introductori, a les pàgines que pots trobar en les versions en català i en espanyol de Wikipedia.


  1. Wikipedia: EDF [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: Traboule
  3. Wikipedia: La révolte des Canuts [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Luddite [en] [fr] [es] [ca]
  5. Marc Pons: Quan els obrers van declarar la guerra a les màquines, El Nacional, 24.04.2022
  6. Marc Pons: Incendien el Vapor Bonaplata, fàbrica pionera de la Revolució Industrial a Catalunya, El Nacional, 05.08.2019
  7. Wikipedia: Successos d'Alcoi de 1821 [en] [fr] [es] [ca]

No comments: