Thursday, March 23, 2023

die toten hosen - marteria

Die Toten Hosen - Scheiss Wessis, YouTube, 25.03.2022


El passat 12.03.2023 vaig publicar un post on et parlava de les vicissituds del moviment punk en temps de l'antiga RDA (1) (2) i de les experiències d'una banda: Die Toten Hosen, i els seus concerts en els escenaris improbables de les esglésies evangèliques durant el període comunista.

Avui m'agradaria compartir amb tu dos temes que presenten, en clau d'humor, la unificació de les dues alemanyes, (3) segons la visió que tenien d'aquesta els Wessis (alemanys occidentals) dels Ossis (alemanys orientals) i viceversa.

Aquest projecte va néixer després de la trobada de Campino (4), un punk-rocker nascut el 1962 a Düsseldorf i de Marteria (5), un raper nascut el 1982 a Rostock, que van decidir celebrar la reunificació alemanya insultant-se mútuament als temes: "Sheiss Ossis" i "Sheiss Wessis".
Si actives els subtítols dels vídeos, els tradueixes a l'anglès (en altres llengües, només podràs entendre alguna cosa), i els llegeixes amb atenció, veuràs que la història de la reunificació alemanya està lluny d'haver acabat.
Ras i curt, es tracta de dues versions d'una sola cançó on Marteria rapeja "Scheiss Ossis" i Campino canta "Scheiss Wessis", rebentant-se mútuament en una sessió de teràpia. Els Die Toten Hosen es presenten amb un dels millors models d'Opel de l'època de la reunificació i ridiculitzen l'himne nacional de la RDA amb un solo de guitarra destarotat, tot destacant les virtuts dels Wessis sobre els Ossis. Marteria es presenta amb un atrotinat Trabant, i recorda el primer astronauta alemany de Saxònia, tot rapejant: "Som la teva mala consciència".

Marteria - Scheiss Ossis, YouTube, 25.03.2022

Tenint en compte que Marteria tenia solament 7 anys quan va caure el mur de Berlín i que l'antiga RDA va ser abolida després de les eleccions del 1990, pot sobtar als no alemanys quin pot ser l'interès d'aquests dos temes. El cas és que, malgrat que hom consideri que es tracta d'una història tancada, els tòpics segueixen vius.

Als vídeos, Campino troba divertida la batalla dels tòpics històrics, mentre que Marteria sembla reivindicar a Udo Lindenberg (6): "Aquest país, encara està dividit en dues parts, canviem-ho, és una merda!"
Des de finals dels anys seixanta, Udo Lindenberg, nascut a una petita ciutat de Renània del Nord-Westfàlia, va participar en moltes mogudes polítiques. Moltes de les seves cançons són una expressió de la seva visió pacifista del món. Així, a principis de la dècada de 1980 es va posicionar contra l'estacionament de míssils nuclears de mig abast Pershing II a la RFA i dels míssils SS-20 a la RDA. No va dubtar en participar en els concerts rock que tenien lloc a la RDA, com ara: Rock für den Frieden (Rock for Peace) per defensar les seves idees, tot com a totes les manifestacions pacifistes que tenien lloc a la RFA.

Malgrat el fet de no poder actuar tants cops com hauria volgut a la RDA, a causa de les nombroses prohibicions que van rebre les seves demandes, partidari de la via de la negociació, el 1984 Lindenberg va enviar a Erich Honecker una caçadora de cuir. Amb motiu de la seva primera visita a la RFA en 1987, sota el lema "guitarres en lloc de pistoles", Erich Honecker li va oferir una guitarra elèctrica.
El sentiment de divisió entre Wessis i Ossis és encara patent quan hom pensa que Marteria no és només un raper, sinó un Ostrapper, mentre que a ningú li passaria pel cap dir de Die Toten Hosen que són una banda de Westpunks. Una història asimètrica, on els alemanys orientals segueixen sent diferents. Així doncs, probablement, la història no estigui encara totalment tancada.

Late Night Berlin - Scheiss Wessis und Scheiss Ossis - Marterias und Campinos neuestes Projekt, YouTube, 01.04.2022


  1. Veure Stasi’s crackdown on East German Punks, publicat en aquest blog el 12.03.2023
  2. Wikipedia: Deutsche Demokratische Republik (DDR) [en] [fr] [es] [ca]
  3. Wikipedia: German reunification [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Campino
  5. Wikipedia: Marteria
  6. Wikipedia: Udo Lindenberg

No comments: