Thursday, July 20, 2023

aspencat - som moviment

Aspencat ft. Esne Beltza - "Som moviment" (Docuclip amb D. Cañamero, E. Quintana i E. Duran), YouTube, 28.03.2017


Corria l'any 2017 quan Aspencat (1), una banda valenciana que em segueix agradant moltíssim, es va acomiadar dels escenaris (2). Abans ho havien fet La Gossa Sorda (3), en 2016, i Obrint Pas (4), en 2014.

Avui, recordant aquella banda, m'agradaria compartir amb tu un tema brutal: Som moviment, que fa part de l'àlbum Tot és ara, publicat el 2015 (5). Un tema que em va enganxar des del primer moment per diversos motius.

El primer, el contingut de la seva lletra i el fet que aquesta s'interpreti en tres llengües diferents: valencià, castellà i basc.

Seguidament les entrevistes del docuclip. L'entrevista a Ester Quintana (6), qui va perdre un ull durant la vaga general de 14 de novembre de 2012, a causa de l'impacte d'una bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra en temps de Felip Puig.

L'entrevista a Enric Duran (a.k.a. Robin Banks), qui l'any 2008 va anunciar que havia "expropiat" gairebé mig milió d'euros, gràcies a l'obtenció de 68 crèdits concedits per 39 entitats bancàries (7). Una acció que tenia per finalitat la denuncia del sistema financer i la primacia que pels bancs té la concessió de crèdits enfront d'altres aspectes com el control del risc d'impagament. El capital "expropiat" va ser destinat en recursos que ajudaven a construir alternatives a la societat capitalista.

Finalment, les paraules de Diego Cañamero (8), un home per qui fa anys tinc el més gran dels respectes. Va emigrar amb 17 anys a Terrassa, on va treballar durant tres mesos a la construcció, abans del seu retorn precipitat a Andalusia, quan la mort del seu pare el va deixar a càrrec, junt amb la seva mare, de set germans petits. Antic portaveu del Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), durant la seva intensa acció reivindicativa ha estat empresonat en cinc ocasions, acusat en uns 60 judicis i detingut en més de 50 ocasions.

Aspencat Oficial - Entrevista a Diego Cañamero - Docuclip "Som Moviment", YouTube, 09.04.2017

Amb tot però, més enllà del tema i la seva lletra, així com les entrevistes d'aquest docuclip, una de les coses que més m'han impressionat van ser dos dels darrers comentaris que van deixar a Youtube uns oients mexicans:
Woow! Que canción tan genial! Un gran detalle en esta noche en la cual no pienso dormir por la tarea. La escucharé toda la noche! Un saludo desde México! Sigan así

Pero es que soy Mexicano y, de tanto escuchar y leer la letra de las canciones de Aspencat, ya me sé la mayoría de sus canciones! Me ha dado por aprender catalán por el simple hecho de entender su música. Y ahora, no sólo entender la letra que tanto he leído, sino entender lo que hablan en el vídeo! Son lo mejor del mundo Es que no importa que idioma hables, el ritmo es demasiado brutal para no disfrutarlo al máximo!

Aspencat Oficial - Quan Caminavem (Resum Gira 2013), YouTube, 16.12.2013


  1. Aspencat: Home page, Wikipedia: [en] [fr] [es] [ca]
  2. Sandra Tello: Aspencat s'acomiaden dels escenaris a la Razzmatazz, Enderrock, 21.10.2017
  3. Wikipedia: La Gossa Sorda [en] [fr] [es] [ca]
  4. Wikipedia: Obrint Pas [en] [fr] [es] [ca]
  5. Tot és ara (2015), Halley Records
  6. Wikipedia: Cas Ester Quintana
  7. Wikipedia: Enric Duran i Giralt [en] [fr] [es] [ca] || Veure Aspencat Oficial - Entrevista a Enric Duran - Docuclip "Som Moviment", YouTube, 09.04.2017
  8. Wikipedia: Diego Cañamero Valle [en] [fr] [es] [ca]

No comments: