Tuesday, July 4, 2023

saffiyah khan

@jjgiddens (Joe Giddens), 3 years since I took this image of Saffiyah Khan during an English Defence League protest in Birmingham, 6:56 PM · 9 avr. 2020


En aquests temps en què les idees lligades a l'extrema dreta s'estenen arreu dels països occidentals, intentant així amagar la seva pèrdua d'hegemonia arreu del planeta, he recordat una imatge icònica que un fotògraf britànic, Joe Giddens, va capturar el 08.04.2017.

Aquesta imatge ens mostra a una ciutadana britànica: Saffiyah Khan (1), mentre desafiava tranquil·lament, amb les mans a la butxaca i un somriure, a Ian Crossland, el líder de l'English Defence League (EDL), un grup d'extrema dreta, durant una manifestació antimusulmana organitzada a Birmingham, l'endemà dels atemptats de Westminster.

Saffiyah Khan, que s'havia apropat per curiositat a la manifestació d'un centenar d'extremistes que protestaven contra la religió islàmica, es va enfrontar a Ian Crossland per a protegir una dona que portava vel i a qui havien rodejat diversos manifestants de l'EDL (2).

Com sap qualsevol que conegui mínimament la història demogràfica de la Gran Bretanya, la seva població és el resultat d'un melting pot de pobladors que van arribar a l'illa en diferents onades des de diferents parts del continent europeu.

Com no he vist enlloc ningú que expliqui si els orígens d'Ian Crossland són bretons, pictes, celtes, romans, angles, saxons, vikings, normands o neerlandesos, entre molts altres, mencionar els orígens de Saffiyah Khan m'ha semblat tan irrellevant com als periodistes que cobrien la notícia els hi va semblar mencionar els orígens del líder de l'EDL. Però si tu creus que és una informació important, pots trobar-la a Wikipedia.

En poques hores, la fotografia de l'enfrontament tranquil de Saffiyah Khan amb Ian Crossland va fer la volta al món gràcies a la premsa (3) i les xarxes socials, però poca gent coneix què va passar a continuació.

The Moment After The Viral Photo Of A British Woman Smiling At A Far-Right Protester | TIME, YouTube, 11.04.2017

Billy Bragg (4), que a Wikipedia un cantautor i activista anglès, va dedicar aquest tema a Saffiyah Khan.

Billy Bragg - Saffiyah Smiles, YouTube, 09.10.2017

Segurament tinc una oïda musical defectuosa, però aquest tema em recorda moltíssim a un dels temes del film There's Something About Mary.  


  1. Wikipedia: Saffiyah Khan [en] [fr] [es] [ca]
  2. ‘Solidarity is so important’: Saffiyah Khan meets woman she stood up for at EDL, The Guardian News, 11.04.2017
  3. Kate Samuelson: The Story Behind the Viral Photo of a British Woman Smiling at a Far-Right Protester, Time, 10.04.2017
  4. Wikipedia: Billy Bragg [en] [fr] [es] [ca]

No comments: