Thursday, July 27, 2023

zoo posse

LaResistencia - Entrevista a Zoo (09.04.2019), YouTube, 10.04.20129/td>


Fa una setmana publicava un post sobre una banda valenciana que m'agradava molt i que ha fet el que espero només serà un parèntesi en la seva trajectòria: Aspencat (1).

Avui m'agradaria compartir amb tu un post dedicat a una remarcable banda de Gandia: Zoo Posse (2) que, després de deu anys petant-la arreu per on han passat, també han decidit fer un descans (3). I m'agradaria començar per una de les entrevistes més divertides que mai he vist a la televisió, al programa de David Broncano: La Resistència. Una entrevista on en Toni Sánchez (a.k.a. "Panxo)" i l'Arnau Giménez van arribar a descol·locar en diverses ocasions a Broncano.

Una entrevista que et recomano veure, més que res perquè, venint d'on ve la banda, i estant sotmesos sempre a les mateixes qüestions: què en pensen de l'independentisme a Catalunya, quina és la seva posició en la polèmica del català-valencià, etc., sempre els havia vist abans a la defensiva davant de l'entrevistador, i amb respostes molt preparades en el sentit de dir-ho tot sense dir res que els pugui complicar la vida. Escapant a aquest tipus d'interrogatoris, també em va agradar molt una entrevista d'1h40 que va fer-li a Barcelona en  Ricardo Moya a Toni Sánchez "Panxo" a El Sentido de la Birra (4).

M'agraden un munt de temes de la banda, entre ells: El Cap per avall, que fa referència al retrat de Felip V penjat del revés al museu d'Almodí, a Xàtiva, recordatori de l'ordre del monarca per incendiar Xàtiva el 1707 (5), durant aquella Guerra de Successió que es va acabar monopolitzant per Catalunya, com si res d'altre no hagués passat abans ni enlloc (6).

ZOO - El cap per avall. Videoclip Oficial, YouTube, 28.02.2017

Si ja has vist l'entrevista de Broncano amb què he obert el post d'avui, també hauràs vist que l'ambient dels concerts de Zoo és una veritable passada. Per exemple el darrer del Palau St. Jordi, a Barcelona:

Zoo Posse - Carrer de l'amargura (Live Palau St. Jordi), YouTube, 04.05.2023

Però també al concert del Wizink Center (7), a Madrid, del 3 de desembre del 2022, set dies abans de tornar a actuar al Palau St. Jordi, amb un local omplert de gom a gom.

Zoo Posse - Resum del Wizink Center (Madrid - 3/12/22), YouTube, 08.12.2022

Toni Sánchez (a.k.a. "Panxo)", la veu del grup, va nàixer a Oriola (8), al Baix Segura, d'on és originària la seva família. És germà de Pablo Sánchez, líder de La Raíz (9), amb qui parla en un castellà molt proper al que es parla a la Regió de Múrcia (10).

Arribats aquí, segurament val la pena recordar que Oriola és també la ciutat on va néixer el poeta Miguel Hernández (11), a qui a la versió en català de la Wikipedia li han afegit el segon cognom al títol de l'entrada: Gilabert.

Oriola es troba doncs dins del territori del País Valencià on hi ha predomini lingüístic del castellà (12). Una comarca que els valencianoparlants coneixen com el Baix Segura i els castellanoparlants com a la Vega Baja (del Segura). Una ciutat on, segons el cens del 2011, el 35,1% de la població era de nacionalitat estrangera, de la que el 72,6 % és d'origen europeu.

Poc després de nàixer, els pares de Toni Sánchez (a.k.a. "Panxo)" es van desplaçar a Gandia. Si a l'entrevista amb Ricardo Moya a El Sentido de la Birra (cf. 3) en Panxo descriu el relat de la seva vida, a una entrevista que Amàlia Garrigós va fer-li al diari La Veu del País Valencià l'abril del 2022, responia així a la pregunta de com va entrar en contacte amb el valencià (13):
Vam vindre a viure a Gandia poc després de nàixer. Ja amb 9 anys, els meus pares van decidir que jo estudiara en la línia en valencià, que acabava d'instaurar-se a les escoles del país. Després, en l’etapa de la universitat, faig amistat amb molta gent valencianoparlant i vinculada a l'escena musical... Sí que tinc la sensació que el sud és una mica desconegut per a la gent del centre i el nord del país i que, culturalment, hi ha molta feina a fer per a la tan esmentada «vertebració».
Crec que tots hem conegut gent deixant anar discursos depriments (hi ha una altra paraula més adient, però he decidit no utilitzar-la) pel fet d'haver anat a un local on el personal no parlava la seva llengua: molts d'ells, amb una idea que limita la seva llengua i la seva cultura a les quatre províncies de la Divisió territorial d'Espanya del 1833.

Gent que, sovint, afirma amb to despectiu que Espanya comença al sud de l'Ebre: excloent així del país aquells catalans que viuen al sud d'aquest riu. Gent que parla de crear un estat i de delimitar fronteres que el separarien de tots aquells amb qui comparteixen llengua i cultura, més enllà dels límits de la Catalunya de les quatre províncies del 1833. Antics descendents d'aquells que van ocupar terres i cases habitades per gent que practicava religions diferents de la seva i que van acabar morts o expulsats de la seva terra. Gent que treu pit pel fet que la seva llengua hagi resistit un armament repressiu que ha durat segles, però que defensa la idea d'obligar a parlar-la per la força a aquells que encara no ho fan.

Zoo Posse - Corbelles (Live Palau St. Jordi), YouTube, 04.05.2023

I després, hi ha un noi de família d'origen castellanoparlant que, malgrat cantar temes com Corbelles (molts dels que abans parlava hauran de buscar al diccionari el significat de corbella), amb una lletra brutal carregada de referències llibertàries (14), dona suport a les candidatures del valencianisme d'esquerres (15) i que, junt amb la seva banda, ha creat el projecte: Zoo Il·lustrat (16), un projecte infantil i intergeneracional creat per la banda i l'educador social i pedagog Ricard Tàpera, que pretén aproximar els valors i les cançons de la banda  (o, si ho prefereixes, també la llengua i les tradicions) a la canalla, a les famílies, les biblioteques i les escoles. Un projecte del qual la seva darrera posada en pràctica va tenir lloc a un d'aquells territoris exclosos pels amics de la Catalunya de les quatre províncies: el Matarranya (17), a la Franja de Ponent (18).
En concret, la proposta del Zoo Il·lustrat inclou un taller de dibuix, un taller de rap impartit per Panxo, la veu principal dels Zoo, així com la presentació dels llibres que integren el projecte. Dissabte també es farà un mural col·lectiu a les escoles, i per Pena-roja està confirmada la presència de Panxo, de Ricard Tàpera, educador social, pedagog i una de les ànimes d’este projecte, així com de Carles Ubeefe i Helga Ambak, que són els il·lustradors dels llibres ‘Robot’ i ‘Carrer de l’Amargura’, respectivament.
Just per acomiadar el post d'avui, m'agradaria compartir amb tu una entrevista que Arnau Segura va fer a Toni Sánchez (a.k.a. "Panxo)" a Panenka el març del 2019. Una entrevista sobre la seva passió pel futbol que et recomano llegir i on les seves respostes em representen totalment (19).

RTVE Catalunya: Zoo - Efecte Collins, YouTube, 19.02.2022


  1. Veure Aspencat - Som moviment, publicat en aquets blog el 13.07.2023
  2. Zoo Posse: Home page, Wikipedia [en] [fr] [es] [ca], Twitter, , YouTube, Spotify, Instagram
  3. Victor Rodrigo: Zoo es pren un descans indefinit: «Necessitem parar, no volem posar dates», El Nacional, 22.06.2023
  4. Panxo: Zoo - ESDLB con Ricardo Moya #188, YouTube, 23.07.2021
  5. Toni Cuquerella: Felipe V de Borbón: el rey de la infamia de Xàtiva, eldiario.es, 04.06.2014
  6. Veure El gran hivern de 1709, publicat en aquest blog el 16.04.2023
  7. Wikipedia: Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid
  8. Wikipedia: Oriola [en] [fr] [es] [ca]
  9. Wikipedia: La Raíz [en] [fr] [es] [ca]
  10. No te metas en política: Panxo, el Heisenberg de Zoo, YouTube, 21.05.2018
  11. Wikipedia: Miguel Hernández [en] [fr] [es] [ca]
  12. Veure Venim del nord, tornem del sud (11), publicat en aquest blog el 10.12.2020
  13. Amàlia Garrigós: El mico del grup ZOO conquereix tot l’Estat i escala els cims més alts, La Veu del País Valencià, 24.04.2022
  14. Zoo Posse: Corbelles, letras.com
  15. Sandra Albert: Del WiZink a las listas electorales: Panxo, vocalista de ZOO, se suma a la candidatura de Més Gandia, Valencia Plaza, 22.03.2023
  16. Zoo Il·lustrat: Home page || Zoo Il·lustrat - Proyecto pedagógico, literario y artístico, PDA Bullying ||
  17. Wikipedia: Matarranya [en] [fr] [es] [ca]
  18. FranjaRock, Zoo Il·lustrat i EbreFolk: copa, lliga i champions a Pena-roja en tres dies d’infart, MatarranyaMedia, 22.06.2023
  19. Arnau Segura: Panxo: “El fútbol son las emociones más intensas de la infancia”. El cantante de Zoo, abonado del Levante, reivindica la necesidad de vivir la vida con la misma pureza con la que, de niños, nos aferrábamos al juego que es el fútbol, Panenka, 14.03.2019

No comments: