Thursday, July 6, 2023

ens acabaran enviant a l'atur els robots ?

Masa - ¿Seremos reemplazados por máquinas en un futuro? - Skynet me ha robado el trabajo, YouTube, 15.02.2023


Tardor del 2019. Estàvem a la terrassa de la cafeteria bevent un cafè i un company va traure el tema dels robots que acabàvem de desplegar a l'empresa. Un altre company, que treballava al departament de Trading, ens va parlar del mini crash que els robots havien provocat en l'agost del 2012 a Wall Street (1):
Els robots de Wall Street van desencadenar mini flash crash amb un torrent de transaccions que van causar estralls als mercats. Només a una empresa, Knight Capital Group, aquella falla li va costar mig miliard de dòlars, o uns 10 milions de dòlars per minut.
Un altre company del departament de Trading va afegir que no calia anar tan lluny. I ens va explicar les causes del crash de Wall Street del 2018, tot recordant-nos que, en aquell moment, més d'un terç de les operacions a Euronext provenen de negociació d'alta freqüència i fons quantitatius (2).

Probablement perquè, junt amb un altre company, jo tenia la responsabilitat de què aquelles maleïdes bèsties funcionessin correctament, la sola idea del que podria arribar a passar en cas d'un incident, va fer que trobés el cafè més amarg que de costum.

Afortunadament, un altre company va traure el tema de la fàbrica on treballava un conegut i on bona part dels llocs de treball estaven sent reemplaçats per robots. Un altre company va afegir que, finalment, que els reemplacessin per robots o deslocalitzessin la producció a l'Europa de l'Est o a l'Àsia, com estaven fent tantes altres empreses del país, no canviava gran cosa.

I va ser en aquell moment que un dels companys de conversa va fer la reflexió del milió de dòlars:
El sistema capitalista és molt senzill d'entendre. Baixar els costos de producció pot ser molt interessant per les empreses. Però per a realitzar beneficis, és necessari que algú consumeixi el que produeixen. I si ens foten a tots al carrer, qui comprarà tot el que produeixin els robots o gent a l'altra punta del món que només rep salaris de subsistència?
No és un tema que vulgui desenvolupar al post d'avui, però mai m'han agradat els postulats polítics de Karl Marx. Ara bé, crec que ningú ha igualat mai la seva comprensió sobre el funcionament del sistema capitalista. Potser va ser per això que, després de la pausa cafè, i de retorn al meu lloc de treball, vaig recordar una lectura que havia fet de jove sobre la visió que Marx tenia sobre l'augment de la composició orgànica del capital i la tendència decreixent de la taxa de guany (3).

Trobo que serà molt millor que, enlloc embolicar-te amb explicacions complicades, et miris el vídeo de Masa (4) amb què he obert el post d'avui. Ell ho explica molt millor del que jo mai ho arribaria a fer.


  1. Alec Liu: When Wall Street Robots Go Rogue, Banks Lose $10 Million a Minute, Vice, 03.08.2012
  2. Guillaume Clément: Bourse : les robots ont-ils pris le pouvoir sur les marchés ?, Le Revenu, 20.04.2018
  3. Wikipedia: Tendency of the rate of profit to fall [en] [fr] [es] [ca]
  4. Veure Els videojocs amb contingut polític i BCN Gamelab, publicat en aquest blog el 29.06.2023

No comments: