Sunday, February 9, 2014

avui votem !

Els ciutadans suïssos ens hem de pronunciar avui sobre tres objectes d'abast federal: la proposició del parlament per aprovar una esmena constitucional destinada a garantir un finançament sostenible pel manteniment i el desenvolupament de la infraestructura ferroviària; la iniciativa popular "Finançar l'avortament és un assumpte privat - Reducció dels costos de Medicare mitjançant la supressió de l'avortament de l'assegurança de base" i la iniciativa popular "Contra la immigració massiva".


L'objecte del reglament pel desenvolupament ferroviari consisteix en la proposició d'una esmena constitucional destinada a garantir un finançament sostenible pel manteniment i el desenvolupament de la infraestructura ferroviària i proporciona a aquest efecte la creació d'un fons amb caràcter indefinit. Els mitjans d'aquest fons es destinaran als edificis i instal·lacions, així com el desenvolupament continu de la xarxa (veure els projectes fins el 2025), entre altres treballs, la transformació de l'estació central de Lausanne i bona part de les inversions federals destinades a l'arc del Léman.

Com indica el nom de la iniciativa:  Finançar l'avortament és un assumpte privat - Reducció dels costos de Medicare mitjançant la supressió de l'avortament de l'assegurança de base, l'objectiu dels catòlics que es troben darrera aquesta iniciativa no és la il.legalització de l'avortament (no passaria la votació), sinó combatre el seu finançament, impedint que vagi a càrrec de l'assegurança obligatòria de base. Les enquestes semblen indicar que aquesta iniciativa no serà acceptada pel poble.

Finalment, la iniciativa "Contra la immigració massiva" és una de les que presenten un resultat més incert pel que fa a la intenció de vot i pel seu impacte en l'arquitectura dels acords bilaterals amb la Unió Europea. Cada any, empaitats per la crisi que pateixen els països de la Unió, no menys de 80'000 immigrants arriben a Suïssa, aprofitant els acords de lliure circulació. La iniciativa no pretén acabar amb la immigració, sinó regular els seus fluxos en funció del mercat laboral del país, car el reconeixement dels diplomes (sovint amb un nivell més baix que l'exigit als diplomats suïssos) fa que aquest fenomen no es limiti a les feines amb més baixos nivells salarials i  acabi per expulsar del mercat de treball un nombre creixent de suïssos qualificats. Amb tot però, potser la situació més delicada la presenten aquells que treballen a Suïssa però viuen fora del país, gaudint del nivell salarial suís, la paritat del franc i l'euro i un cost de la vida per sota del suís: l'increment exponencial de la seva arribada aquests darrers anys ha generat un gran descontent, en particular entre els aturats suïssos que viuen a les regions frontereres (i.e. Ginebra, Basel, Ticino, ...). 

4 comments:

Roy Batty said...

Resultat de les votacions: l'esmena constitucional pel finançament sostenible del ferrocarril ha passat; la iniciativa perquè l'avortament no sigui finançat per l'assegurança obligatòria ha estat escombrada; però la iniciativa contra la immigració de massa ha passat en la majoria de cantons alemànics i italià (cap cantó francòfon l'ha acceptat). Veure el mapa amb els resultats.

Roy Batty said...

Acabo de llegir la premsa de casa i veig que, per a tots plegats, avui només votàvem la restricció a la immigració. Amenaces vetllades (a sobre!) però dels altres resultats, ni "mu" ... Tot molt professional, com sempre. Com si l'avortament o el finançament del ferrocarril no tingués cap interès per a ningú a Espanya.

Roy Batty said...

Esperant la seva publicació, et passo una copia del missatge que acabo de deixar al 3|24 en resposta a l'article: Suïssa tornarà a limitar l'entrada dels europeus al seu mercat laboral

Mai no he votat a l'UDC i vaig votar contra la iniciativa promoguda per aquest partit per limitar la immigració que vivim des de que es van firmar els tractats de lliure circulació amb l'UE. Si defensar que abans de donar un lloc de treball a un estranger, l'empresari ha de justificar que no ha trobat a l'oficina d'atur cap treballador suís amb les mateixes qualificacions. Si per obrir les fronteres a la immigració el govern s'ha d’assegurar que hi han llocs de treball per acollir els migrants i no abocar-los a l'assistència social i, de retruc, fer-nos responsables de la política econòmica d'una UE a la que no pertanyem ...

Si insistiu en dir que tot això és propi d'un partit de "extrema dreta", crec que tindreu problemes per qualificar una bona part de les forces polítiques d'aquest país.

P.S. Aquest partit de “extrema dreta” també defensa que l'avortament sigui pagat per l'assegurança mèdica obligatòria: també ho votàvem ahir, crec que no n'heu parlat.

Roy Batty said...

Un altre comentari que acabo de deixar al Ara en resposta a l'article: Els socis de la UE critiquen la decisió de Suïssa de limitar l'entrada d'europeus:

Crec que recordar l'existència d'empreses suïsses com ara Nestlé, Novartis, Holcim, i un llarg etc. podrien canviar l'idea de que a Suïssa només tenim bancs i produïm rellotges. Per no parlar de patents que anirien des de el velcro fins un munt de medicaments que corren per casa. Sobre els diners, no estaria malament recordar qui comprava el deute public alemany i francès amb el que la UE finançava el salvament de la banca espanyola. No he votat mai l'UDC i he votat amb un 'no' la seva iniciativa. A partir d'aquí, crec que seria interessant no caure en els tòpics de les desqualificacions i acceptar el resultat de la democràcia directa.