Thursday, February 13, 2014

sobre les lliçons de la UE

la política migratòria de la UE
a Ceuta és més presentable?
Podria dir que, a la meva edat, hi han poques coses que encara me sorprenguin. Els polítics dels països de la UE, i els periodistes que s'encarreguen de vehicular els seus missatges, en son unes d'elles. La capacitat de sorprendre'm ve de lluny, però la que han organitzat amb la votació d'aquest darrer cap de setmana a Suïssa m'ha deixat absolutament perplex.

Havent vist les tanques de Ceuta o el mur que estan construint a Bulgària (després de haver criticat el d'Israel), per rebutjar l'entrada dels immigrants dels països que no pertanyen a la UE, no s'entendria la que estan organitzant perquè un país que no pertany hagi decidit de limitar l'entrada dels seus ciutadans, a menys que .... a menys que tinguin un ego tant desmesurat que els faci creure que les politiques que la UE aplica als demés no li son aplicables a ella, a causa d'una llei divina de la que no tots els extra-comunitaris estem al corrent. 

Personalment, crec que els polítics de la UE farien bé en calmar un joc on tots tenim molt a perdre, car:
  • Si Suïssa no accepta la lliure circulació de persones l'efecte immediat serà el trencament de tots els altres acords? Això també val pel Regne Unit i els altres països de la UE que mai van signar el tractat de Schengen? Hauria estat millor retirar les ajudes socials als immigrants, com fa temps que ho ha fet el Regne Unit? Hauria estat millor deixar dormir al carrer sense cap recurs els immigrants, com ho fan a Espanya, Itàlia o Grècia? Tenir els immigrants (i els nacionals!) regirant containers mentre els polítics de les viles on això passa es passegen pel mon venent Smart Cities o seus olímpiques? Es l'esquerra d'aquests països, que consenteix aquestes situacions infumables, qui pot donar lliçons ètiques als votants de la dreta Suïssa?
  • Es carregaran el programa Erasmus i les subvencions a la recerca que es fa a Suïssa?  Tenen una remota idea de quants estudiants europeus estan estudiant a uns politècnics i universitats passablement poblades de premis Nobel?  De veritat que estan interessats en perdre els drets sobre les patents que surtin dels centres de recerca suïssos i córrer el risc que americans i xinesos acabin omplint el buit que deixin?  Saben que moltes multinacionals europees tenen centres de recerca a Suïssa que es beneficien del feedback amb aquests centres?
  • Seguiran pressionant la banca Suïssa?  Continuaran fent semblant d'oblidar els paradisos fiscals de la UE a les illes anglo-normandes, Gibraltar, Luxemburg ... o el de la City de Londres?  El Juny del 2012 hi havien més de 300 miliards d'euros a la Banca Nacional Suïssa (sense comptar les reserves que pugui tenir la banca privada) i no crec que seria una bona idea incitar la BNS a deixar de sostenir l'euro amb les seves compres de deute públic francès i alemany, o incitar a la venda massiva als mercats d'aquesta moneda. Altrament, tenen la més mínima idea de a quines empreses europees poden perjudicar? Per exemple, saben els francesos que la petroliera Total te la seu del trading per la compra de cru a Ginebra? Tenen la més mínima idea dels centenars de milers de ciutadans de la UE que viuen i/o treballen a Suïssa, i els diners que ingressen els seus estats sangrant-los amb els impostos?
  • etc, etc, etc ....
Crec que seria molt més raonable que els polítics de la UE es demanessin què haurien votat els seus ciutadans si tinguessin el dret a decidir que existeix a Suïssa. I fer el necessari abans que els partits populistes europeus no acabin tenint una tal representació al parlament europeu, que acabi dinamitant el projecte. Potser no estaria de més que aquesta reflexió comencés per l' l'esquerra, que hauria de demanar-se què ha passat perquè els antics vivers de vot comunista ara votin partits com el Front Nacional a França. O perquè un país tant liberal com Holanda acabi  votant el que acabarà votant. Potser que fer el joc amb un discurs pretesament d'esquerres a un capitalisme antisocial necessitat de ma d'obra barata no sigui la millor de les estratègies. Però entenc que tenen compromisos, crèdits que liquidar i consells d'administració als que participar.

Com me deia una companya francesa de la feina aquest matí: la Suïssa rural i alemànica ha dit alt i fort el que molts europeus pensen en veu baixa.  I així ens va a tots ...

No comments: