Saturday, February 22, 2014

energia eòlica al nord de l'Africa: forces i febleses

parc eòlic de Zafarana (Egipte)
L'edició d'ahir de l'Enerzine publicava un article interessant sobre el potencial de la producció eòlica a l'Africa del Nord: La rive sud méditerranéenne dispose d'un potentiel énorme en éolien. Els mapes i gràfics que descriuen la situació actual i els plans de desenvolupament d'aquesta font d'energia son acompanyats per una anàlisi de les seves forces i febleses. Pel que fa a aquestes darreres, he trobat molt encertat el comentari d'un lector: 

La instal·lació d'aerogeneradors en zones desèrtiques és més cara del que s'afirma a l'article. Els aerogeneradors instal·lats a Egipte, a la zona del Mar Roig, pateixen tant dels efectes del clima i de la sorra que necessiten ser renovats completament al cap d'uns anys de funcionament: cables fosos pels efectes de la calor, engranatges malmesos per les infiltracions de la sorra i corrosió de les peces metàl·liques a causa de la sal fan que els seus costos siguin iguals o superiors als dels aerogeneradors instal·lats al Mar del Nord.
El mateix es pot dir de les centrals tèrmiques amb miralls concentradors, que només funcionen a baix cost en teoria. De fet, l'abrasió de la sorra i les condicions climàtiques extremes fan explotar els seus costos de manteniment. Sols un fotovoltaic de qualitat, adaptat a temperatures superiors als 50°C, pot ser econòmicament rentable car un vidre desgastat per la sorra, pot deixar passar la llum del sol. Per contra, un mirall desgastat per la sorra ...

No comments: