Sunday, October 12, 2014

big brother is watching you



Si tens un telèfon que utilitza el sistema operatiu android, tindràs un compte amb Google. I si tens un compte amb Google et recomano visitar aquesta adreça: maps.google.com/locationhistory.

Cas que hagis decidit tenir activada la geo-localització  per GPS del teu aparell, aquest anirà dient on et trobes i, junt amb la teva posició, enregistrarà la data i l'hora. A partir d'aquí traçar els teus desplaçaments amb aquesta informació no és gens complicat.

Si ja has vist el film: Enemy of the State (1998), sabràs que no es tracta d'una particularitat de Google. El més fort és que tu mateix has autoritzat a una pila d'aplicacions que es serveixin d'aquesta informació quan les has instal·lat al teu phone: fins i tot pots haver autoritzat que, sense senyal de GPS o amb wi-fi desactivat el teu phone busqui senyals de wi-fi que permetin la seva geo-localització. Sense caure en neures persecutòries hi han serveis com ara dir-te quins son els restaurants xinesos o les farmàcies més properes a la teva posició que necessiten aquesta informació. També per informar-te de la parada de bus més propera d'una línia que t'interessi i a quina hora passa el proper bus.

Podríem coincidir en que és encara més interessant que si mai et roben el telèfon i, fet raríssim, deixen la targeta SIM, el GPS i el telèfon activats, puguis saber aproximativament on es troba en aquesta adreça: www.google.com/android/devicemanager, des d'on pots activar el so a fons, si sospites que encara corre aprop teu, o demanar el bloqueig i la supressió de les dades que contingui el teu phone.

En fi, que si tens activat el GPS el teu telèfon deixa traces i Google et dona accés a les teves dades i la possibilitat d'esborrar-les. Ja és molt més del que obtindràs del teu operador de telefonia. Perquè, encara que desactivis el GPS, el teu telèfon es passa el dia dient a les antenes on està i qui ets: altrament seria impossible que rebessis una sola trucada. I aquestes informacions, amb una geo-localització de lluny més precisa que la d'un GPS en zona urbana, les enregistra el teu operador i les guardarà el temps que li demani de fer-lo la legislació del país on es troba: i estarà obligat a lliurar-la a les autoritats competents quan li ho demanin. 

Ara bé, abans de llençar el teu phone a les escombraries, recorda que també vas deixant traces, amb informacions encara molt més personals i precises, quan utilitzes la teva targeta de crèdit, quan deixes algun comentari al facebook o quan et dediques a navegar amb el teu ordinador per Internet.

I si et dona per pensar que vius en un estat policial i que tot era diferent abans, deixa'm que't recordi els personatges de la "portera", la "maruja" i els "serenos", que acumulaven tot aquest tipus d'informació que, a més, passaven degudament interpretada a tot el veïnat.

No comments: