Sunday, October 26, 2014

oblidem els ave, ara toca el gas ...

Davant l'eventual problema de subministrament de gas que té al davant la UE aquest hivern, a causa de la resposta russa a les sancions, el president del govern espanyol sembla haver decidit ampliar la demanda de subvencions pels seus TGV's amb noves demandes per la interconnexió elèctrica i del gas: aquestes per canalitzar el gas algerià. I com estratègia ha optat per  donar la culpa a França que tot això no s'hagi fet fins ara.


El president del govern espanyol torna a estar ben acompanyat per la difusió d'aquesta nova ocurrència pel seu equip mediàtic habitual. Així, El Mundo publicava el passat 21.10.2014 que: "la electricidad española -que es muy limpia porque es el país de Europa que produce más megavatios libres de CO2- compita con la compañía eléctrica francesa que maneja el tema en régimen de monopolio» (1). En el capítulo del gas, España tiene posibilidad de asegurar el suministro del 40% del consumo de Alemania y de los países del Este en clara alternativa a Rusia, pero no puede hacerlo mientras no existan gasoductos a través de los Pirineos de alta capacidad".

Vull creure que el govern espanyol està desesperat a la recerca de subvencions europees que puguin reemplaçar les velles inversions en ferrocarrils d'alta velocitat. I que, a causa d'aquesta precipitació, no estigui informat que la capacitat de transport de Medgaz: el gasoducte entre Algèria i Espanya és gairebé 4 vegades inferior a la de Transmed, el gasoducte entre Algèria i Itàlia, que arriba fins Eslovènia. Pel que fa a la interconnexió elèctrica, podria ser que el govern espanyol no estigui informat de que, amb les renovables, actualment hi ha una sobre-capacitat de producció al continent que ha fet caure els preus de l'electricitat al seu nivell més baix.

També podria ser que tots aquests anuncis no fossin sinó una escenificació destinada a justificar davant de l'opinió publica la transferència de nous fons europeus al govern espanyol. Però si no és el cas, i estem parlant de la realitat, seria interessant saber que no estem davant d'una nova broma de mal gust en el context econòmic actual, car:
  • Si el gasoducte espanyol té una capacitat de transport inferior en gairebé 4 vegades a la del gasoducte italià amb amb Algèria i, malgrat tot, , segons l'argument de El Mundo, podria assegurar el 40% del subministrament del consum alemany, quin % podria assegurar el gasoducte italià?
  • Cal afegir encara que les exportacions de gas algerià a Itàlia via Transmed han caigut un 66% a causa de la competència amb la producció de l'energia renovable a Itàlia (2) ? 
  • El govern espanyol té al cap negociar alguna cosa en una Algèria on Xina avança a França i Itàlia com a principal proveïdor (3) ?
  • Es una bona idea que, per defensar el "seu" gasoducte, el govern espanyol ho faci atacant a França, que ha rebut l'autorització del govern algerià per explotar els immensos jaciments de gas d'esquist: els tercers més importants del món (4) ?
Just per acabar afegir que, mentre Rajoy exigia les inversions en la interconnexió, la premsa espanyola no ens deia res del que exigien els altres 28 estats de la UE. Mentre tant, el menys que es pot dir és que David Cameron no estava molt entusiasmat en afluixar els 2'100 milions d'euros que li reclamava la Comissió Europea (5)


No comments: