Monday, February 16, 2015

a tale of two cities: oimiakon and coober pedy

Oymyakon (Russia),
one of the coldest village on earth
Coober Pedy (Australia) isn't one of
the warmest village on the earth, but ...
Com les temperatures han pujat un xic, les nevades que han seguit caient a la muntanya aquest darrer cap de setmana s'han transformat en pluja a la plana. Tret dels amuntegaments de neu deixats per les màquines, ja no queda pràcticament traça de neu a la vila. Però com el ritme vital continua condicionat per la meteo, avui m'he permès la llicència d'utilitzar el títol d'un llibre de Charles Dickens per parlar de dues viles conegudes per estar situades en extrems climàtics completament oposats: Oymyakon (Rússia), una de les viles més fredes del món i Coober Pedy (Austràlia) que, tot i no ser una de les viles més càlides del planeta, presenta una característica que la fa molt interessant.

Oymyakon (Rússia)
Un article del DailyMail del 22.01.2013 (1) ens presentava  Oymyakon (Rússia) com un lloc on hi havien unes fonts termals que eren utilitzades pels pastors de rens per donar a beure aigua en hivern als seus ramats. La política soviètica de control de les poblacions nòmades va tenir com a resultat l'assentament dels pastors de rens entre 1920 i 1930. De fet, és un dels llocs més freds de la Terra: on la temperatura més baixa enregistrada va ser de -71.2°C l'any 1924, i on la temperatura mitjana del mes Gener es troba normalment al voltant dels -50°C (2). Et proposo de donar un cop d'ull a qualsevol d'aquests vídeos:
  1. Coldest place on the earth in Siberia, 3'34''de Laurence Lee per Sky News (2007)
  2. -46°C in Yakutsk City, Siberia, 50'' vida quotidiana a Yakutsk per Reppublica TV (2013)
  3. -56°C from Yakutsk to Oymyakon in winter, 36'18'' documental i vídeo muntatge força reeixit sobre la quotidianitat urbana realitzat per un estudiant alemany en meteorologia. 
Coober Pedy (Austràlia)
Hi ha qui diu que a Coober Pedy les temperatures es poden enfilar fàcilment fins els 47°C a l'ombra, però la veritat és que si comparem les temperatures mitjanes d'aquesta localitat minera australiana amb les de Écija (3) veurem que son força similars. Si a Écija semblen haver optat per fer pujar les temperatures amb places dures, a Coober Pedy, una bona part dels seus 1'700 habitants han decidit viure sota terra, aprofitant les galeries excavades per la mina d'òpal, en cerca d'una mica més de frescor. Un poble sota terra amb carrers i cases, botigues i hotels, com pots veure en aquest vídeo: Extreme Town Coober Pedy, Extreme Towns, 2009. No sé perquè però, veient aquestes imatges, he recordat els exteriors a Tunísia de Star Wars, i m'he dit que potser t'agradaria donar un cop d'ull a aquesta pàgina: Star Wars location spotting in Tunisia.

Com a conclusió dir que el que més m'ha impressionat són els vídeos de Sibèria. En particular les imatges de vida quotidiana de Yakutsk on tot sembla funcionar, dins del que cap, amb un cert aire de normalitat. Les escoles, els magatzems, la gent anant a la feina, els mercats a l'aire lliure (!) ... També l'amplitud de les temperatures, amb mitjanes que van des dels -52°C al Gener fins els 35°C el mes de Juliol. Però, per damunt de tot. m'han impressionat els vells autobusos i les furgonetes de l'època soviètica: espero que algú pensi en guardar els plànols, perquè me temo que no hi ha res avui en dia al mercat que es pugui comparar a la resistència d'aquests vehicles. 
 

No comments: