Thursday, February 26, 2015

HVDC: a silent revolution (2/2)



Germany Takes the Lead in HVDC
El passat estiu, ABB va presentar al saló de la CIGRE de Paris el resultat dels primers assaigs d'un nou sistema de cablatge pel transport d'electricitat per corrent continu d'alta tensió (HDVC). Un cable de 525 kV (1), que estableix un rècord mundial pel fet de poder oferir fins a 2,6 GW d'energia a distàncies de fins a 1'500 km, limitant  les pèrdues de transmissió per sota del 5% al llarg de 1'500 km (2).



Més enllà del transport per cable submarí de l'electricitat produïda pels parcs eòlics del Mar del Nord i el seu transport als grans centres de consum a la RFA (3), el transport en corrent continu de l'alta tensió també s'utilitza pel transport subterrani en zones molt poblades o en zones ambientalment sensibles (4). En tot cas, mentre els ecologistes i els experts que els aconsellen segueixin sense saber res del gas SF6 ni del seu impacte ambiental: 23'000 vegades més potent que el del CO2 (5).

Si tenim en compte que sols un parell de cables HVDC de 525 kV son necessaris per alimentar dos milions de llars, podem arribar a la conclusió de que el transport d'electricitat a grans distàncies i amb menys pèrdues ofereix noves solucions per la importació de l'energia renovable produïda per instal·lacions solars o parcs eòlics situats en zones remotes.

Des d'un punt de vista estrictament tecnològic i econòmic, hom podria pensar  que és un bon moment per traure del calaix projectes conceptuals com ara Medgrid, Desertec o l'European Super Grid.

Però des d'un punt de vista geopolític caldria demanar-se si canviar la dependència europea del petroli nord-africà i del mig orient per la de les energies renovables als mateixos països seria una bona idea. La RFA sembla seguir apostant per una independència energètica fortament articulada al voltant de la reducció del consum i la producció d'energia basada en la primacia de les fonts renovables, recolzades per recursos tèrmics com el carbó local en unes plantes que, contràriament al que diuen els experts a les tertúlies,  poc o res tenen a veure amb les que coneixem en altres països (6).


No comments: