Monday, February 23, 2015

vitamin D deficiency

Una de les coses que més em van frapar quan vaig emigrar a Suïssa va ser veure com, amb els primers raigs de sol de la primavera, la gent es treia ràpidament la roba del damunt i buscava la taula més assolellada a l'hora de dinar. I, en quan la calor pujava just un xic més, la passió per buscar els parcs a la pausa del migdia per estirar-se al damunt de la gespa per prendre el sol. Han passat molts anys fins que no he entès que, conscient o inconscientment, no feien res d'altre que exposar-se al sol per fixar la vitamina D que el llarg hivern els havia impedit fixar.

Es justament el contrari del que en general fem aquells que venim del sud i tenim per costum de fugir del sol al migdia. I aquest costum és un greu error, perquè com la pell clara és molt més permeable als raigs de sol necessaris a l'organisme per fixar la vitamina D (1), si una persona amb pell clara pot tenir prou amb mitja hora de sol per omplir les seves necessitats quotidianes, una persona amb la pell molt fosca pot necessitar fins 6 hores d'exposició per omplir-les (2).

Si no tens la pell negra i creus que no tens problemes amb la fixació de la vitamina D és perquè segurament no estàs al corrent de que vens d'un país on un dels defectes nutricionals més freqüents és el dèficit de vitamina D (1). I si, a més, ets diabètic, cal que sàpigues que hi han estudis que han subratllat el lligam existent entre les carències en vitamina D i els nivells d'insulina (3).

I resulta que jo en soc la prova. El passat mes de desembre, els resultats de la meva analítica anual presentaven uns valors de vitamina D de 14.9 μg/l . Considerant que >30 μg/l es considera un valor normal, i que el valor mínim recomanat és de > 20 μg/l (4), resulta que he de catalogar-me entre les persones amb carència de vitamina D. Venint d'on vinc, els resultats no van estranyar gens ni mica a la meva diabetologa que, durant la visita, va donar-me una injecció oral de 1 ml de vitamina D3 (5) i va donar-me una altra ampolla que hauré de prendre sis mesos més tard. Segons ella, n'hauria de tenir prou fins el proper hivern sense dèficit de vitamina D. Ja t'ho explicaré ...


No comments: