Rochester NY, 20.01.2011 |
Aquesta setmana, coincidint amb les importants nevades que estan caient aquests dies al nord-est del continent americà i a Europa, m'agradaria compartir amb tu uns articles que he llegit: espero que t'interessin tant com a mi m'han interessat.
El primer article que't vull presentar és de Brian Kahn: Thunderstorms Helping Bring Ozone Down to Earth. Publicat a Climate Central el passat 28.01.2015, l'article ens presenta diferents propietats de l'ozó en funció de la seva posició a l'atmosfera. Si quan es troba a l'estratosfera actua com un escut que bloqueja els raigs ultra-violetes (és per això que el forat de la capa d'ozó és un problema), quan es troba a la troposfera -el nivell més baix de l'atmosfera- actua com un potent gas d'efecte hivernacle.
L'article de Brian Kahn ens diu que per primera vegada s'ha demostrat que, entre d'altres factors que afavoreixen l'aparició de l'ozó a la troposfera, s'ha de tenir compte de les tempestes elèctriques. Hi han investigadors que treballen amb la hipòtesi de que l'escalfament global seguirà afavorint les condicions per la formació de grans tempestes que, d'aquí al 2100, podrien augmentar fins un 40% als USA. Ens trobaríem doncs davant d'un fenomen de retroalimentació en el que les tempestes afavorien el transport de l'ozó a la troposfera i, per l'efecte hivernacle, l'ozó afavoria la formació de noves tempestes.
El segon article, respon a una pregunta sobre la que molt poca gent ha reflexionat: què succeeix quan augmentes la temperatura en un planeta que té la seva superfície coberta en un 70% per aigua? Andrea Thompson ens ho explica en aquest article: What A Warming World Means for Major Snowstorms, publicat a Climate Central el passat 26.01.2015 i reproduït a d'altres publicacions (Scientific American, Grist, ...). L'autora comença per presentar-nos l'aparent paradoxa de grans tempestes de neu en el context d'un món que s'escalfa. En poques paraules, l'autora ens explica que, donat que l'augment de les temperatures provoca un augment de la humitat de fins un 4% per cada 0.6°C d'augment de temperatura, l'arribada d'aquestes masses relativament humides sobre les zones del continent just per sota dels 0°C provoca importants nevades i, per sobre dels 0°C importants ruixats que es poden traduir, com seria el cas del nord-est americà en ciclons extra-tropicals.
Tot i que hi han investigadors que treballen sobre la hipòtesi de que aquests fenòmens podrien fer-se més rars en freqüència, però més violents, les dades demostren que, des de 1958, s'ha enregistrat un augment de les precipitacions intenses al nord-est del continent americà ... Mentre, a la costa oest de Nord Amèrica, poden començar a preocupar-se pels efectes dels cicles El Niño - La Niña i el seu impacte sobre l'evaporació continental:
- DD.AA: El Niño–La Niña cycle and recent trends in continental evaporation, Nature Climate Change, 4, 122–126, (2014)
- DD.AA.: Increased frequency of extreme La Niña events under greenhouse warming, Nature Climate Change, 5, 132–137, (2015)
- La Niña Events May Spike with Climate Change, LiveScience, 26.01.2015
- La Nina Extreme Weather Pattern May Double by Century's End, Scientifc American, 27.01.2015.
No comments:
Post a Comment