Friday, October 28, 2016

sobre el canvi a l'hora d'hivern

Aquest cap de setmana passarem altre cop a l'hora de hivern. En el meu cas, això significa sortir de nit per anar a treballar i tornar a casa de nit quan plegui. Per altres, seguir pensant que s'aixequen més tard que a d'altres països europeus. O dinar, sopar i anar a dormir més tard fent abstracció de que viuen a una hora que no es correspon amb la del seu meridià. Altres ens tornaran a explicar la vella historia de Franco i l'hora de Berlín (1), i d'altres trobaran lògic que estem alineats amb l'hora de Brussel·les.

Altres ens seguiran parlant dels avantatges del canvi d'hora en termes d'estalvi energètic (2), fent abstracció que aquest canvi es va iniciar en 1974, un any després de la crisi del petroli del 1973 (3), i molt abans de l'explosió de les cadenes de TV que tenen al personal enganxat fins a altes hores de la nit. Gairebé ningú pensarà en l'explosió de les energies renovables i el lligam entre la producció d'energia i les hores d'insolació: en el cas de les eòliques, tampoc en els règims de les marinades i dels terrals (4).

De manera similar al que es farà enguany a Turquia, on els rellotges seguiran per sempre més -mentre governi Erdogan- a l'actual hora d'estiu (5), el parlament de les Balears tenia previst aprovar el 25.10 una declaració institucional consensuada entre tots els grups perquè es mantingui l'horari d'estiu (6).

Pel que fa als que no vivim ni a Turquia ni a les Balears, no serà el cas dels ordinadors ni dels telèfons cel·lulars, però caldrà canviar altre cop l'hora dels despertadors, forns, micro-ones ... i això sí que és una veritable pèrdua de temps i d'energies! 

  1. ¿Por qué España tiene la misma hora que Alemania y no que Portugal?, Cadena Ser, 29.09.2013
  2. ¿Quan és el canvi d'hora d'octubre del 2016? Avantatges d'endarrerir el rellotge, El Periodico, 20.10.2016
  3. Wikipedia: Crisi del petroli del 1973
  4. Wikipedia: Embat 
  5. La Turquie restera à l'heure d'été toute l'année. Ankara a décidé de maintenir en vigueur toute l'année le régime d'heure d'été qui devait s'achever fin octobre, 20minutes.ch, 08.09.2016
  6. Les Balears, en contra del canvi d'hora de l'octubre, El Periodico, 24.10.2016 // Una hora más en Baleares, La Vanguardia, 24.10.2016 // Nota: en el moment d'escriure aquesta entrada no tinc ni idea de si la declaració ha estat aprovada o de si ha estat presentada al congrés dels diputats a Madrid. Però tinc com el sentiment de que l'actual debat d'investidura no deu haver deixat infiltrar aquest punt en l'ordre del dia.

1 comment:

Roy Batty said...

Dos articles publicats avui a La Vanguardia en els que també he trobat força interessant l'opinió dels lectors:

- Tenemos horarios locos porque no estamos en el huso que nos corresponde
- ¿Sería beneficioso que España recuperase su huso horario?