Sunday, October 2, 2016

spain: no way out

Divendres passat estava llegint un article publicat a principis d'any al National Geographic (1). Explicava perquè se segueixen invertint miliards de dòlars en energies renovables malgrat la caiguda de preus de les energies fòssils a totes les borses del món. Entre els motius, l'article menciona dades del Govern dels Estats Units que demostren que, malgrat la caiguda de preus de les energies fòssils, els preus de les energies renovables també han caigut des del 2008: un 60% els de l'energia solar a gran escala, i un 40% els de l'energia eòlica. I que malgrat els baixos preus del gas, l'energia solar i l'eòlica van representar el 60% de la nova capacitat instal·lada l'any passat als USA, sent probable que enguany arribin al 70%.

Canviant de publicació, la penya de futurism.com (2) presentava el record de preu més baix d'energia fotovoltaica, liderat actualment per JinkoSolar: 24,20$/MWh. Més baix que l'anterior record a Xile, amb 29$/MWh.

Vaig començar a llegir un altre article publicat fa mes d'un any a extremeTech (3) sobre la possibilitat de fabricar panells fotovoltaics transparents que podrien equipar les finestres d'arreu del món. L'article parlava d'un rendiment d'un 1% que podia pujar al 10% ... No et puc dir res més: ni sobre el preu, ni sobre on han arribat en la recerca d'aquesta solució a priori revolucionaria, perquè tenia l'article en les lectures pendents i encara no he anat més enllà.

Finalment, vaig passar-me per El periódico de la energía i vaig llegir que el consum de carburants d'automoció a Espanya va créixer un 6,3% el mes d'agost (4), que el consum d'electricitat havia pujat un 6,5% en un setembre calorós i que el 30% del consum es va cobrir amb energies renovables (4). Vaig seguir llegint i vaig realitzar que, malgrat la baixada dels preus de l'energia arreu del món, a Espanya el rebut de la llum encadenava el seu cinquè mes de pujades consecutives, després de pujar un 1,5% el mes de setembre (6).

Encara no m'havia recuperat de la sorpresa quan llegia un article sobre les pressions de Arias Cañete al govern polonès perquè ratifiqui l'Acord de Paris i planifiqui l'abandonament del carbó en la producció d'electricitat (7): a Polònia el 80% de l'electricitat es produeix amb carbó (8).

Però més tard vaig quedar-me sense esma quan vaig llegir que, després de reunir-se amb la patronal Carbunión i els dos grans sindicats de la mineria, els diputats del PSOE i Ciudadanos, havia decidit donar suport a totes les propostes presentades pels sindicats i la patronal i havia expressat la necessitat de garantir el futur de la producció de carbó nacional i el de les comarques que acullen les mines i les centrals de producció (9). Una de les peces mestres de l'acció política d'aquests partits és la d'imposar una taxa al carbó estranger, de tal manera que les elèctriques es vegin obligades a comprar l'autòcton. Contràriament al que diu l'article de El periódico de la energía, Unidos Podemos no es va afegir al pacte PSOE / Ciudadanos.

I mentre Arias Cañete els deia als polonesos que havien d'abandonar el carbó, mentre alguns ecologistes encara segueixen votant al PSOE, i el PSOE i la marca blanca del PP decidien anar endavant amb la producció d'electricitat basada en el carbó autòcton, llegeixo que el PP tenia pactat amb Brussel·les un pla pel tancament de les mines de carbó del que es desconeix el contingut. Però pel que ja ha rebut 2.000 milions d'euros de Brussel·les per dur-lo a terme.

Entre els que fa poc defenien la idea del fracking, els que des de sempre han detestat les energies renovables i els que enguany ens surten defenent la mineria i la industria del carbó, hom pot arribar fàcilment a la conclusió de que la classe política espanyola, i l'economia que li transmet els seus desitjos, han decidit anar a contrapèl del progrés i de la historia.  A Espanya s'ha arribat a un punt d'idiocràcia tal, que hom no pot excloure que un dia ens surtin de nou amb una vella idea revolucionaria pel consum de recursos autòctons: perquè no tornar a explorar el potencial del millor gasogen d'Europa (10)?

I mentre els deixem reflexionar sobre la idea del gasogen, deixa'm afegir que Iberdrola té previst invertir 700 milions d'euros a Mèxic en quatre plantes (dues solars i dues eòliques) per una potència instal·lada final d'uns 600 MW i segueix invertint de valent en el projecte Wikinger, al mar Bàltic (11)


  1. KOCH, Wendy (2016): Why Solar and Wind Are Thriving Despite Cheap Fossil Fuels. National Geographic, 22.01.2016
  2. GALLEGO, Jelor (2016): The Cost of Renewable Energy Is Plunging, and It’ll Change Everything. Futurism.com, 29.09.2016
  3. LENDINO, Jamie (2016): This fully transparent solar cell could make every window and screen a power source. ExtremeTech, 20.04.2015
  4. El consumo de carburantes de automoción creció un 6,3% en agosto. El periódico de la energía, 30.09.2016
  5. El consumo eléctrico se dispara un 6,5% en un septiembre caluroso. El periódico de la energía, 30.09.2016
  6. El recibo de la luz encadena su quinto mes de subidas tras encarecerse un 1,5% en septiembre. El periódico de la energía, 30.09.2016 
  7. Arias Cañete confía en resolver las reservas de Polonia para ratificar el Acuerdo de París. El periódico de la energía, 30.09.2016&
  8. KRUKOWSKA, Ewa & MARTEWICZ, Maciej (2016): Poland to Bring Up Coal Mines Survival, Russian Gas With EU. Bloomberg, 14.01.2016
  9. ROCA, Ramón (2016): El carbón se lleva el gato al agua al ganarse el favor de la mayoría del Congreso. El periódico de la energía, 30.09.2016
  10. Wikipedia: Gasógeno
  11. LOPEZ, María-Paz (2016): Proyecto Wikinger - Molinos españoles en el Báltico, La Vanguardia, 02.10.2016

No comments: