Thursday, October 20, 2016

transport d'aigua dolça des de la ràpita



Consultant les meves notes he trobat aquest vídeo de la secció Futuris d'Euronews: Transport d'eau douce : la théorie du big bag. La cosa va del transport d'una gran massa d'aigua dolça en un sac hermètic destinat a abastir en aigua els nuclis urbans i turístics que tenen un dèficit hidrològic. Si tecnològicament me pot semblar interessant, econòmica i ecològicament la idea me sembla completament absurda.

Vull dir que hi ha equips que estudien les pèrdues monstruoses identificades en les xarxes d'aigua potable de les grans ciutats de la Mediterrània. D'altres que estudien la utilització d'aigua tractada però no potable en el rec de plantacions forestals destinades a frenar la desertificació. D'altres que potabilitzen aigua del mar amb l'ajuda d'energia fotovoltaica i la destinen als conreus intensius. I d'altres que estudien l'impacte ambiental brutal dels complexes turístics de la Mediterrània.

En aquest cas, l'equip de recerca, ha omplert un sac de 2'000 m3 d'aigua a La Ràpita per fer el test del transport del seu primer prototip. No m'agradaria baixar-li la moral a ningú, però proposo donar un cop d'ull a les estadístiques de consum d'aigua per habitant de diferents països del món - particularment les d'Espanya- i calcular quants habitants podria abastir el sac del prototip, sense oblidar que omplir-lo ha pres gairebé dos dies i sense saber si tenen pensat que l'aigua ha de sortir de l'Ebre. Sobre les bombes necessàries per a buidar-lo i transportar l'aigua fins el deposit de la seva destinació ... prefereixo no entrar en el tema.

No comments: