Wednesday, June 13, 2018

new buildings should be near zero energy since 2021

source: © Evangeline de Macedo, René Schmid Architekten AG
The house that provides its own energy (Brütten, Zürich), houseofswitzerland.org, 19.06.2017
A la pàgina que la Comissió Europea dedica â l'eficiència energètica dels edificis (1), pots llegir que:
Els edificis són responsables d'aproximadament el 40% del consum energètic i el 36% de les emissions de CO₂ a la UE. Actualment, prop del 35% dels edificis de la UE tenen més de 50 anys d'antiguitat i gairebé el 75% són ineficients, mentre que només es renova cada any entre el 0,4-1,2% (depenent del país). Per tant, la renovació dels edificis existents té el potencial de generar un important estalvi energètic, que podria reduir el consum energètic total de la UE en un 5-6% i reduir les emissions de CO₂ en un 5% (...) La construcció genera prop del 9% del PIB d'Europa i representa directament 18 milions de llocs de treball directes. Les activitats de construcció que inclouen obres de renovació i retroalimentació energètica aporten gairebé el doble de valor econòmic que la construcció d'edificis nous.
Irish Green Building Council: Near Zero Energy Guidance, 02.02.2015

L'Irish Green Building Council ja publicava en 2015 un breu document amb recomanacions per la construcció d'edificis comercials que complissin els requisits de la directiva sobre la EU Energy Performance of Buildings directive (2) mencionada abans i que, al seu article 9 deia que:  
The European Energy Performance of Buildings Directive Recast (EPBD) requires all new buildings to be Near Zero Energy Buildings by 31st December 2020, however any new buildings occupied or procured by public bodies after 31st December 2018 must also be Near Zero Energy.
Si tornes a la pàgina de la Comissió Europea, també podràs veure un comunicat de premsa publicat el mes d'abril d'enguany, on la Comissió es felicita de la votació final sobre l'EU Energy Performance of Buildings directive mencionada abans. Saber on comencen els consells i les recomanacions i on s'acaba amb normes de compliment obligatori ... t'ho deixo com a lectura apassionant per les vacances d'estiu.

Bhushan Avsatthi: Revamping Old Building Design for Achieving Net Zero Energy Consumption,
Architosh, 15.04.2015
Si passem a l'altra riba de l'Atlàntic, coincidint amb la data del comunicat de premsa de la Comissió Europea, el Rocky Mountain Institute presentava un interessant article de Matt Jungclaus (4):  
La revitalització de velles zones industrials a les ciutats amb projectes coneguts com "Net-Zero Energy" (NZE) pot ajudar a renovar els nuclis urbans, potenciar la qualitat de vida dels seus habitants i millorar la resiliència, alhora que permet avançar en la reducció d'emissions de CO₂ a tota la ciutat (...) Aquests projectes estan atraient grans empreses tecnològiques, laboratoris de recerca, noves indústries i una àmplia gamma de desenvolupadors comercials i residencials.
El que sembla fer la diferència és que, mentre la Comissió Europea vol actuar a l'escala dels edificis, al Rocky Mountain Institute semblen portar la reflexió a una escala molt més gran:
l'escala del districte ofereix avantatges addicionals amb economies d'escala en l'adquisició i el finançament, la planificació de la mobilitat, també dels sistemes de climatització i l'eficiència energètica del conjunt on es troben els edificis. El planejament a partir d'una pissarra neta, permet als planificadors i arquitectes dissenyar una zona urbana que pugui suportar la Net-Zero Energy (NZE) amb costos molt baixos, optimitzant l'accés a la llum del sol per compensar la il·luminació artificial; la ventilació natural per compensar la calefacció, i la refrigeració; la llum del sol als sostres dels edificis per millorar la producció dels panells solars fotovoltaics ...
L'article acaba presentant alguns exemples de projectes de revitalització NZE reeixits, en diverses etapes de planificació o de realització. Caldrà veure si la realitat confirma l'entusiasme de l'equip del Rocky Mountain Institute i si a Europa val la pena considerar l'experiència americana enllà on aquesta es pugui dur a terme.


  1. European Commission > Energy > Topics > Energy Efficiency > Buildings
  2. Irish Green Building Council: Near Zero Energy Guidance, 02.02.2015
  3. Commission welcomes final vote on energy performance of buildings, 17.04.2018
  4. Matt Jungclaus: Driving Industrial Revitalization with Net-Zero Energy, Rocky Mountain Institute, 16.04.2018

No comments: