Thursday, June 21, 2018

the AlpArray project

Com a complement d'un article publicat en aquest bloc el passat 13.02.2018: Le risque sismique en Suisse, avui m'agradaria presentar-te un projecte coordinat per científics de l'ETH de Zürich i de la Universitat de Lausanne, amb el suport de la Swiss National Science Foundation (SNSF) on participen 36 institucions d'11 països europeus. El projecte porta per nom AlpArray i, gràcies a 600 sensors situats als Alps i a la seva perifèria (es tracta de la xarxa sismogràfica acadèmica més important del món), té com a objectiu principal comprendre millor la formació dels Alps i la producció d'una cartografia estandarditzada de riscos sísmics a la regió alpina.
AlpArray is a European initiative to advance our understanding of orogenesis and its relationship to mantle dynamics, plate reorganizations, surface processes and seismic hazard in the Alps-Apennines-Carpathians-Dinarides orogenic system. The initiative integrates present-day Earth observables with high-resolution geophysical imaging of 3D structure and physical properties of the lithosphere and of the upper mantle, with focus on a high-end seismological array.
D'una manera un xic més detallada, el projecte té com a objectiu una millor comprensió de l'estructura i de la composició de la litosfera (fins a cent quilòmetres sota els Alps), així com el mantell superior de la Terra (fins a 660 quilòmetres), perquè és a aquestes fondàries que hom pot trobar els antics fons oceànics, amb desenes de milions d'anys d'antiguitat, que poden explicar els moviments tectònics observats a la superfície de les regions alpines. Les dades recollides permetran comparar i estandarditzar els catàlegs d'esdeveniments recopilats per diferents països europeus, i així refinar les estimacions de probabilitat dels terratrèmols.

Si aquest projecte t'interessa, et proposo que et passis pel site d'AlpArray  I també que li donis un cop d'ull a aquest article publicat el passat 30.04.2018 per la Swiss National Science Foundation (SNSF) i a Phys.org: 600 seismographs listen in on the Alps.

No comments: