Thursday, January 24, 2019

solar power in wintertime

Removable photovoltaic panels. © 2019 EPFL/CRYOS

El passat 7 de gener de 2019, una publicació electrònica de l'École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), presentava un article molt interessant sobre un estudi realitzat conjuntament pel WSL Institute for Snow and Avalanche Research (SLF) i l'EPFL (1) que es publicava el mateix dia a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) (2).

L'electricitat d'origen solar està lligada a fortes variacions estacionals. A l'estiu, l'energia fotovoltaica generalment proporciona més electricitat que la demanda del mercat. A l'hivern, però, hi ha un dèficit de producció perquè la radiació solar és més baixa: els dies són més curts, el sol és més baix i, a baixa altitud, dominen la boira i els núvols.

El grup de recerca del SLF i de l'EPFL es va fixar com a objectiu investigar la rendibilitat de la producció d'energia fotovoltaica a l'hivern en instal·lacions d'alta muntanya. Recolzant-se sobre les dades de satèl·lits per avaluar la radiació solar a tot el territori suís i analitzant com les superfícies cobertes de neu i la inclinació dels panells solars podrien influir en la producció d'energia, van avaluar el potencial de producció d'electricitat fotovoltaica en zones d'alta muntanya.

A una instal·lació de proves al Totalp, a Davos (Graubünden), l'equip de SLF i de l'EPFL, juntament amb els serveis d'electricitat de la vila de Zürich (EKZ) i la Zurich University of Applied Sciences (ZHAW) van analitzar la producció d'energia elèctrica dels panells i els problemes tècnics que podrien manifestar-se amb la construcció d'instal·lacions fotovoltaiques a una zona d'alta muntanya.

Ara per ara, les conclusions de l'equip semblen demostrar que, quan les plaques solars estan instal·lades en un angle pronunciat, gràcies a la radiació solar reflectida per la neu el rendiment és màxim, el que fa permetria augmentar la producció d'electricitat a l'hivern.

Annelen Kahl afirmava en l'article de la revista de l'EPFL (cf.2) que: "El nostre treball demostra que el dèficit en la producció d'electricitat que es derivarà de la producció nuclear pot compensar-se millor amb la construcció d'instal·lacions fotovoltaiques a les muntanyes que no pas amb mòduls a les taulades dels edificis de la plana, ja que cada metre quadrat produeix no només més electricitat, però també en un moment en què la producció fotovoltaica és molt més baixa".

Personalment puc compartir aquest optimisme des del punt de vista tècnic, però tocant de peus a terra, recordo l'enrenou que s'ha organitzat cada cop que una empresa ha muntat un generador eòlic a les muntanyes suïsses (3) i, francament, em temo que els amants de la natura i els esquiadors s'oposaran amb ferocitat a la construcció d'instal·lacions fotovoltaiques a una zona d'alta muntanya i preferiran seguir amb la construcció de centrals nuclears ... sempre que no les construeixin prop d'on viuen i els residus s'emmagatzemin lluny de casa. 


  1. Produire plus d'énergie solaire en hiver grâce à la neige, Mediacom, EPFL, 07.01.2019
  2. Annelen Kahl, Jérôme Dujardin, and Michael Lehning: The bright side of PV production in snow-covered mountains, roceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), 07.01.2019 
  3. For and against Wind Power, publicat en aquest bloc el 19.04.2018

No comments: