Thursday, January 10, 2019

sobre la llibertat d'expressió a la unió europea

Jaime Altozano: Puede que cierren mi canal por el Artículo 13 de la nueva ley Europea (vídeo serio), Youtube, 21.11.2018

Mentre sobrevivim com podem a les amenaces del trio de la benzina (PP, C's i Vox) i altres ens tenen anestesiats amb la idea d'una Europa oposada a la fòbia contra les llibertats d'aquell trio, sembla que se'ns hagi escapat que la Unió Europea està a punt de donar un cop de maça a les nostres llibertats individuals, fer-nos retrocedir en el temps i deixant la via del coneixement reservada a unes minories privilegiades.

No hi havia prou amb entrebancar la divulgació de la ciència i tallar en sec el seu accés a aquells que han subvencionat el progrés científic amb els seus impostos. Calia fer la vida impossible i provocar el suïcidi d'Aaron Swartz (1) o provocar l'exili de Aleksandra Elbakian (2).

Però com tot això no era prou, calia que la Unió Europea seguís el diktat dels grans grups de comunicació i aprovés una nova directiva sobre drets d'autor que, en el seu article 13, redefineix el funcionament de les xarxes socials, aïllant els ciutadans de la Unió de bona part de la producció cultural que se seguirà fent a la resta del món i criminalitzant aquells que, en defensa de la seva llibertat d'expressió, s'oposin als interessos dels grans grups mediàtics europeus.

El vídeo que avui et proposo veure explica molt bé el perill que representa per a les nostres llibertats aquesta directiva de la Unió Europea i el seu article 13. Tot i que sobrevola un article que pot ser encara molt més perillós: l'article 11, també conegut com a "Link Tax", que obligaria a pagar a les webs (està pensat per a diaris) quan comparteixis un article seu posant alguna cosa més que l'enllaç (per exemple, el títol i les dues primeres línies d'un article) perquè es consideraria infracció de copyright.

Un article que podria acabar amb aquest bloc, car ja no podria compartir amb tu ni lectures ni música. Francament, em sabria greu perdre aquest contacte, però no seria tan dramàtic com el fet que aquest article obligués a Wikipedia o a Youtube a fer el necessari perquè el seu contingut no sigui difós en el territori de la Unió Europea. I el mateix podria passar amb el resultat de les recerques de buscadors com Google. Però encara seria molt més greu que els articles de divulgació científica estiguessin obligats a pagar per mencionar qualsevol enllaç que s'utilitzés en la producció dels seus articles.

Que la Unió Europea esculli afavorir els interessos dels grans grups mediàtics enfront de la promoció d'aquesta eina brutal de divulgació científica i cultural que és Internet és un atac a les nostres llibertats i al progrés de la nostra societat. I estic convençut que val la pena estar molt atents al que cada partit polític ha votat i pensa votar al parlament europeu per no caure en l'error de donar un sol vot a aquells que ens volen enterrar en el passat (3).


  1. The Foundation Strikes Again, publicat en aquest bloc el 28.01.2017
  2. Privés de savoir? Le combat d'Alexandra Elbakyan, publicat en aquest bloc el 26.01.2017
  3. Arnau Lleonart: Enric Pineda (Partit Pirata): ‘Perilla la difusió d’informació i el món de la recerca’, Vilaweb, 11.09.2018 || Manuel Ángel Méndez: Golpe a internet en Europa: aprobada la ley de 'copyright' que lo cambia todo, El Confidencial, 12.09.2018

No comments: