Thursday, April 19, 2018

for and against wind power

Friends against wind: Projections de glace des éoliennes du Peuchapatte, Youtube, 25.10.2015
Extrait d l'emission MiniMag du Canal Alpha (Neuchâtel) du 20.10.2015

Fa uns dies, a la cafeteria de la feina, uns companys recordaven el resultat del vot popular sobre la Stratégie énergétique 2050 (1) i el projecte del Consell Federal per augmentar de manera molt important el potencial de l'energia eòlica (2).

Un company va afegir que era un objectiu molt ambiciós que s'hauria d'enfrontar amb la intransigència dels oposants a aquest tipus de producció d'energia i a la bateria de problemes que, segons ells, està creant.

Com no sabia molt bé de quina bateria de problemes estàvem parlant, vaig dir que coneixia el de l'impacte visual en el paisatge, el del soroll dels rotors, la famosa i afortunadament ja oblidada carnisseria entre les aus que provocaven les pales, la pèrdua del valor de les construccions properes a un parc eòlic (crec que és l'argument, en majúscula sobre el que valdria la pena focalitzar-se!)  ... He de confessar-te que vaig quedar-me fregit quan vaig escoltar altres arguments dels quals no havia sentit parlar mai.

Les projeccions de gel
Reconec que no vaig prendre'm molt seriosament l'argument del perill de les projeccions de gel (3). També vaig mirar-me amb escepticisme el dibuix que pots veure a continuació. M'ho vaig prendre més seriosament quan vaig veure els panells advertint d'aquest perill (4) i encara més quan vaig veure el reportatge amb què he obert aquest post.

En cap cas, crec que sigui un problema que es pot resoldre invitant a ramaders i excursionistes a mantenir-se allunyats de les instal·lacions. Ara bé, no puc deixar de recordar un hivern a Lausanne en què va fer tant de fred que la neu que hi havia als arbres va gelar. I, un dia amb fort vent del nord, blocs de glaç, força més grans i pesats que el del vídeo, queien perillosament dels arbres, amenaçant als vianants. A ningú se li va ocórrer exigir tallar tots els arbres de la vila!
Projection de glace, queduvent.ch

Impacte sobre el clima
Fa anys vaig llegit un article molt interessant on es destacava l'efecte moderador de les instal·lacions eòliques sobre la força del vent i els seus efectes positius en els huracans del Golf de Mèxic (5).
Després de l'anàlisi del resultat d'uns models que havia elaborat per comparar la força del vent d'un huracà que tingués davant una densa línia d'instal·lacions eòliques, d'un altre que no tingués res al davant, Marc Jacobson publicava a Nature que les instal·lacions eòliques: "Tenen un efecte moderador sobre els vents: Hem trobat que les turbines frenen la rotació dels vents exteriors de l'huracà, el que al seu torn provoca una caiguda en l'altura de les ones, la qual cosa redueix la moviments aeris cap a l'ull del cicló, augmentant així la pressió atmosfèrica al centre, que al seu torn disminueix els vents de tot l'huracà i fa que es dissipi més ràpidament".
Fa un parell d'anys també havia llegit quelcom sobre unes iniciatives destinades a accelerar la propagació de l'energia eòlica al Japó a través del desenvolupament i la comercialització d'un sistema basat en instal·lacions verticals amb efecte Magnus, que seria capaç de generar grans quantitats d'electricitat gràcies als forts vents generats pels tifons (6).

Pas de neige à Noël: éoliennes coupables?, entrelemanetjura.ch, 24.12.2015
L’écoulement en aval est tracé par le brouillard loin derrière chaque éolienne

No sabia però que, entre els arguments dels oposants a l'energia eòlica, hi havia el de l'impacte de les instal·lacions sobre la força del vent que, segons ells, podria explicar la pujada de les temperatures i la manca de neu que va patir Suïssa durant el 2015 (7).

Tot i que les precipitacions d'aquest hivern semblen invalidar aquesta afirmació, hom menciona sovint un estudi realitzat per investigadors del Max-Planck (8), publicat en 2011 a la revista Earth System Dynamics (9) i resumit a Wikipedia (10). Aquest estudi, que només tenia compte de les instal·lacions eòliques terrestres i no de les instal·lacions offshore, afirmava que: el càlcul de l'energia potencialment extractable (entre 18 i 68 TW) era del mateix ordre de magnitud que el de la demanda energètica mundial (17 TW). Si mai es procedís a l'extracció d'aquest màxim, els investigadors afirmaven que: provocaria un canvi en el règim de precipitacions, en la dissipació de la calor convectiva i un augment de la radiació solar a la superfície terrestre que tindria un impacte climàtic comparable al de la duplicació del nivell de CO₂.

Al contrari del que va passar en el seu moment amb els defensors de l'energia nuclear, mai no he sentit que ningú hagi defensat l'energia eòlica com única font d'energia. Aquells que defensen aquesta font d'energia la veuen sovint com una part d'un mix on hi ha d'altres energies renovables: solar, geotèrmia, etc.

Impacte sobre la planificació del territori
T'he de confessar que desconec si les distàncies recomanades entre les instal·lacions eòliques i els habitatges a cadascun dels països que pots trobar en el gràfic d'aquí abaix són reals o si estan actualitzades. Però sí que sé què aquestes distàncies són diferents segons la legislació de cada país. Personalment crec que això no hauria de ser així i que, si aquestes distàncies s'expliquen per qualsevol tipus de profilaxi sanitària, haurien de ser les mateixes arreu.

Distances préconisées, queduvent.ch

Hom pot ser més o menys escèptic davant de les advertències de l'estudi dels investigadors del Max-Planck (cf. 9) però el problema de la frenada de la força del vent per les instal·lacions eòliques i el seu impacte sobre les veïnes és un fet que ja comença a veure's als tribunals de la RFA i de França (11).

Aquest fenomen és conegut en francès amb el nom de "l'effet de sillage" (12) i pots trobar a internet un munt d'articles que el descriuen i li donen xifres. Però també pots trobar línies de recerca interessants sobre solucions d'enginyeria que s'estaven posant a prova fa uns anys, en particular a les instal·lacions offshore, per reduir els efectes d'aquest fenomen (13).

Conclusions
Sóc un gran defensor de l'energia produïda amb instal·lacions eòliques, entenent-les com una part important del mix energètic. Afortunadament, també sóc algú a qui li agrada conèixer els arguments d'aquells que no comparteixen els meus. I he de dir que, gràcies a una conversa informal a la cafeteria de la feina, vaig interessar-me per conèixer els arguments d'aquells que estan en contra de l'extensió de l'energia eòlica. Molts els entenc, alguns els comparteixo, la majoria no. Però gràcies a la pedagogia amb què defensen les seves idees jo he après un munt de coses que desconeixia. No puc doncs sinó donar-los les gràcies i encoratjar-los a seguir defenent les seves idees amb arguments que ens ajudin a tots a avançar en la bona direcció.


  1. Stratégie énergétique 2050: les Suisses ont accepté la sortie du nucléaire, le pays est à un tournant énergétique, ArcInfo, 21.05.2017
  2. L’énergie éolienne en Suisse, alpiq.com
  3. Projection de glace, queduvent.ch
  4. La Peuchapatte (par éolien Z61), librevent.ch
  5. Loïc Chauveau: Les éoliennes pourraient affaiblir les cyclones!, Sciences et Avenir, 01.03.2014 // Mark Z. Jacobson et al.: Taming hurricanes with arrays of offshore wind turbines, Nature Climate Change volume 4, pages 195–200 (2014), doi:10.1038/nclimate2120, 26.02.2014
  6. Utiliser la puissance des ouragans pour produire de l’électricité avec des éoliennes verticales à effet Magnus, infohightech.com, 17.05.2016
  7. Pas de neige à Noël: éoliennes coupables?, entrelemanetjura.ch, 24.12.2015
  8. Wikipedia: Société Max-Planck
  9. Estimating maximum global land surface wind power extractability and associated climatic consequences [PDF], Earth System Dynamics, 11.02.2011.
  10. Wikipedia: Énergie_éolienne - Impact sur la dynamique terrestre naturelle
  11. Recours entre parcs éoliens voisins : le cas de l’Allemagne, GreenUnivers, 26.06.2017
  12. Wiki Eolienne: Sillage 
  13. Brigitte Bornemann: IDEOL : un flotteur éolien qui limite l'effet de sillage aérodynamique, Energies de la mer, 31.03.2011

No comments: