Tuesday, January 22, 2019

stranger things - an organism that covers 70 hectares

Setas de un hongo de la especie ‘Armillaria gallica’ (Marxm. & Romagn), La Vanguardia, 20.12.2018
El passat 8 de gener et parlava d'una subscripció a NetFlix. També que, per allò de començar amb alguna cosa que no haguéssim vist abans, vam fer-ho amb la sèrie Stranger Things (1). Als préstecs d'elements de terror que el film pren de films com Alien, Ghostbusters o la sèrie tv Lost s'ha d'afegir una xarxa subterrània orgànica massiva amb espores flotants, que alguns geeks afirmen que és un clin d'œil a les estructures enormes que els fongs són capaços de construir (2).

Avui m'agradaria reprendre i desenvolupar un article que vaig publicar sobre aquestes estructures enormes en aquest bloc en Maig del 2016 (3). I voldria fer-ho començant per un article que Science Mag (5) publicava en octubre del 2018, on ens parlava de la descoberta a finals de la dècada de 1980 d'un fong a Michigan que, inicialment, es creia que cobria 15 hectàrees, pesava 9.500 kg i tenia 1.500 anys: Humongous fungus (Armillaria gallica) (cf. 5). Un article publicat a La Vanguardia en desembre del 2018 (6) ens parlava d'un nou estudi (7) que, mitjançant proves més modernes i rigoroses, confirma que en realitat és més gran i més vell del que hom pensava: l'enorme fong pesaria 400.000 kg, tindria almenys més de 2.500 anys i mesuraria més de 70 hectàrees.

El més impressionant és que, fins i tot després de la recent estimació de la seva grandària, l'Armillaria gallica de Michigan és més petit que un altre fong que es va descobrir a Oregon el 1998: l'Armillaria ostoyae (8), que podria tenir més de 8.000 anys i cobrir més de 770 hectàrees (cf. 4).
A un dels comentaris d'un vídeo publicat sobre aquest fong a Youtube en 2016 (9), un usuari anomenat Fernando Martim afegeix que els micelis (10) d'aquest fong són bioluminescents (11), el que pot fer que la fusta dels arbres sembli il·luminar-se en tons de colors diferents.
L'article de Wikipedia (cf. 5) on es presenta el procès de descoberta del fong de Michigan, i el vídeo de Youtube (cf. 9) del que et parlava fa un moment presenten els Armillaria com a fongs que maten els arbres que es troben a la zona on s'estenen. Tenint en compte l'edat d'aquests fongs i el fet que encara hi hagin arbres -vius o morts- sembla molt més plausible pensar que aquests fongs exerceixen una funció de selecció natural que elimina els arbres més febles i no deixa viure sinó els exemplars més sans i forts de l'espècie. Per pura deducció lògica, crec que si  no fos així, no hi hauria cap rastre de cap arbre des de fa milers d'anys.

De totes maneres, històricament no és just presentar les colònies de fongs sota un aspecte negatiu: 
Fa 400 milions d'anys, els nivells de diòxid de carboni eren molt més alts que avui. Per a les plantes modernes, els nivells elevats de diòxid de carboni poden significar una major productivitat, però per a plantes primerenques sense arrels, que creixen en sòls rocosos pobres, l'adquisició de minerals, especialment fòsfor, hauria limitat la seva productivitat. La simbiosi amb els fongs hauria ajudat les plantes a obtenir el fòsfor, que els va permetre utilitzar més diòxid de carboni per construir més matèria orgànica que, més endavant seria enterrada, donant lloc a una baixada dels nivells mundials de diòxid de carboni. Els micelis també van augmentar la degradació dels minerals de silicat a les roques, determinant en el cicle del carboni de l'atmosfera als sediments oceànics. Totes aquestes i altres accions van reduir el nivell de diòxid de carboni a l'atmosfera i van augmentar el seu nivell d'oxigen (cf. 2)
I com et presentava a un article publicat en aquest bloc en 2016, tampoc és just oblidar el rol que poden jugar els fongs al nostre futur (cf.3).

Just per acabar, recordar que els fongs no són els únics éssers vius que es poden estendre sobre grans superfícies de terreny. Sota l'aparença d'un bosc a la Fishlake National Forest (Utah, USA), un sol pollancre (12), conegut amb el nom de Pando (13), ha creat una colònia d'uns 47.000 clons a través d'un sistema d'arrels que s'estén des de fa 80.000 anys sobre una superfície de 43 hectàrees.

Els nous "arbres" creixen al costat dels antics. Però tot i semblar individus diferents, en realitat pertanyen a l'extens sistema d'arrels de Pando, per la qual cosa els diferents arbres presenten aspectes gairebé idèntics, car bàsicament no són sinó clons d'un arbre ja existent.

El resultat és un dels organismes vius més grans i més antics de la terra que, gràcies a les seves arrels profundes i a les seves connexions, ha pogut sobreviure a mil·lennis d'incendis, sequeres, canvis climàtics i malalties ... però que tot sembla indicar que potser no sobreviurà a l'home (14) (15) car un estudi publicat a l'octubre de 2018 (16) afirma que Pando no ha crescut durant els últims 30-40 anys i que la principal causa ha estat la interferència antròpica: principalment a causa de l'extensió de les poblacions de bestiar boví i de cérvols.


  1. The Clash - Should I Stay or Should I Go, publicat en aquest bloc el 08.01.2018
  2. Susannah Lydon: Strangest things: fossils reveal how fungus shaped life on Earth, The Guardian, 16.01.2018
  3. Les champignons pourront-ils sauver le monde? publicat en aquest bloc el 04.05.2016
  4. Elizabeth Pennisi: ‘Humongous fungus’ is almost as big as the Mall of America, Science Mag, 10.10.2018
  5. Wikipedia: Armillaria_gallica: Humongous fungus
  6. El hongo que mide 70 hectáreas: uno de los mayores seres vivos del planeta, La Vanguardia, 20.12.2018
  7. James B. Anderson et al.: Clonal evolution and genome stability in a 2500-year-old fungal individual, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 19.12.2018, https://doi.org/10.1098/rspb.2018.2233
  8. Wikipedia: Armillaria ostoyae
  9. Tech Insider: Humongous fungus, Youtube, 08.01.2016. Nota que les dades estan molt lluny de les publicades a les altres fonts.
  10. Wikipedia: Micelio
  11. Wikipedia: Bioluminiscencia
  12. Wikipedia: Populus tremuloides
  13. Wikipedia: Pando (tree)
  14. Brett Molina: Pando, the world's largest organism is dying, study suggests, USA Today, 18.10.2018
  15. Yessenia Funes: The Biggest Organism on Earth Is Dying, and It's Our Fault, Earther, 17.20.2018
  16. Paul C. Rogers; Darren J. McAvoy: Mule deer impede Pando’s recovery: Implications for aspen resilience from a single-genotype forest, Plos|One, 17.10.2018, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203619

No comments: