Saturday, November 18, 2023

carl sagan - traveller's tales

Carl Sagan: Historias de los Viajeros, Youtube, 30.09.2013


El 10.12.2018, després que la Voyager 1 ho hagués fet ja el 25.08.2012, la Voyager 2 va deixar el sistema solar i va entrar en l'espai interestel·lar (1) (2) (3).  Recorda aquesta data, perquè la retrobarem a un post que tinc pensat publicar la darrera setmana d'aquest 2023.

Tenia 18 anys quan la NASA va llençar les dues naus, i 21 anys quan Carl Sagan (4) va crear una de les més belles sèries de divulgació científica, de filosofia i d'humanitat que mai no he vist.

Recordo que el dia i l'hora a la qual emetien per TV els episodis de la sèrie, la meva mare i jo sempre estàvem esperant puntuals el seu inici. I que seguíem en un silenci ple de respecte la veu encisadora de Carl Sagan i el seu missatge carregat d'humanitat, tot veient aquelles imatges extraordinàries, embolicades per regal per la banda de so escrita per Vangelis, que completaven la màgia de cada episodi.

Tenia 37 anys quan a Carl Sagan se'l va emportar la mateixa maleïda malaltia que s'havia emportat un mes abans a la meva mare, avui fa 27 anys. La mateixa maleïda malaltia que anys més tard va estar a punt d'emportar-se el meu fill. La mateixa maleïda que a mi em va enganxar en plena pandèmia.

El vídeo original amb què he obert el post d'avui ja ha desaparegut de YouTube. Va ser creat per Callum C.J. Sutherland, sobre la base de l'àudio de l'episodi 6 de la sèrie Cosmos: Traveller's Tales (5) i una magnífica selecció de seqüències de les quals pots trobar la font a la descripció del vídeo a Youtube ... abans que l'esborrin.

I quan esborrin també aquest, si t'ha emocionat tant com a mi, si l'has vist la meitat de vegades que jo ho he fet, prova de veure si encara no han esborrat aquest altre que pots trobar abaix: Carl Sagan - Pale Blue Dot (6), un nou condensat de la màgia de la veu de Carl Sagan, de la sensibilitat del seu missatge i de tota la humanitat que era capaç de transmetre.

Carl Sagan va morir, però som molts aquells que el recordem i intentem fer perdurar el seu missatge. I quan ja no hi siguem aquí, els missatges que ell va recopilar als Voyager Golden Record (7) seguiran el seu camí amb les sondes Voyager, i potser un dia arribaran a altres mons, a altres civilitzacions que sàpiguen fer un millor ús que nosaltres en vam saber fer, o no.

Carl Sagan - Un pálido punto azul (Subtitulado), Youtube, 17.03.2015


  1. Wikipedia: Voyager program
  2. La sonda Voyager 1 abandonó el sistema solar, NASA, 12.09.2013
  3. NASA’s Voyager 2 Probe Enters Interstellar Space, NASA, 10.12.2018 
  4. Wikipedia: Carl Sagan 
  5. Wikipedia: Cosmos: A Personal Voyage
  6. Wikipedia: Pale Blue Dot
  7. Wikipedia: Voyager Golden Record

No comments: