Tuesday, November 7, 2023

trees that store water in their trunks

Survival Training: How to get Water from a Tree, YouTube, 29.01.2023


A un post que vaig publicar fa uns dies et parlava de la capacitat de retenció d'aigua que tenen els baobabs (1).

Al vídeo amb què he obert el post d'avui, un sergent paracaigudista nord-americà li demana a un soldat eslovè que mostri com es pot obtenir aigua d'un bedoll durant un exercici de tècniques de supervivència: recorda d'activar els subtítols del vídeo si tens problemes de comprensió de la llengua anglesa seleccionant la teva llengua de preferència.

Durant la demostració, el sergent insisteix a recordar que aquesta tècnica només s'ha de practicar amb bedolls durant la primavera car, tot i que no entra en detalls, és en aquesta època de l'any, just abans que apareguin les fulles joves a l'arbre, quan la saba bruta -birch sap (eng), eau de bouleau (fr), savia de abedul (es)-, és rica en sucres, incolora i fluida com l'aigua. Altrament, a finals de la primavera, la saba agafa un color desagradable i es torna amarga (2).

Normalment, un bedoll petit (diàmetre del tronc d'uns 15 cm) pot produir fins a 5 litres de saba per dia, mentre que un bedoll gran (diàmetre de 30 cm) pot arribar a produir uns 15 litres.

En cas que vulguis reproduir la demostració del vídeo a Catalunya, et proposo activar l'oïda per intentar sentir si hi ha un curs d'aigua proper que et permeti estalviar ferir a l'arbre. I si, malgrat tot, insisteixes a fer-ho, no oblidis de tancar molt bé el trau per evitar que els insectes no acabin penetrant al seu interior i l'acabin matant.
Recorda que el que t'està mostrant aquest vídeo és una tècnica de supervivència, i no pas com dur a terme una estúpida salvatjada innecessària que acabi amb la vida de l'arbre.
Dream Vision Videos - Terminalia Tomentosa Tree Stores Water Inside Its Trunk, YouTube, 09.05.2017

Seguint amb els arbres que poden emmagatzemar l'aigua als seus troncs, m'agradaria presentar-te un altre arbre. Si fas una recerca amb Google, en alguns llocs el veuràs amb el nom de Terminalia Elliptica, Terminalia Tomentosa, Crocodile Bark o Sain (2).

El vídeo que pots trobar amunt va ser compartit per Digvijay Singh Khati, un funcionari jubilat de l'Indian Forest Services (IFS), i ens mostra com un funcionari forestal, després de donar uns cops de matxet a l'escorça de l'arbre, practica una obertura per on comença a brollar l'aigua amb una certa pressió.
Algunes espècies d'arbres del gènere Terminalia (3) tenen la capacitat d'emmagatzemar aigua als seus troncs durant les estacions humides per consumir-la durant les estacions seques. Aquesta capacitat fa que aquests arbres tinguin una gran capacitat de resistència davant dels incendis forestals.
Si t'ha impressionat la pressió de l'aigua del vídeo anterior, et proposo que li donis un cop d'ull a la del que pots trobar a continuació.


Seguint en el registre d'estúpides salvatjades innecessàries, un jove llicenciat va demanar a Digvijay Singh Khati com es podia aturar la saba que brollava de l'arbre perquè no acabés per fer-li mal. La resposta de l'enginyer forestal jubilat va ser aquesta:
Es mantindrà així durant algun temps i, més tard, s'assecarà de forma natural. No és res d'altre que aigua emmagatzemada, i una petita extracció d'aquesta (sic!) difícilment tindrà un impacte negatiu per l'arbre.
Si segueixes els comentaris del fil, veuràs que altres experts en botànica no han apreciat gens ni mica aquesta resposta. Un d'ells afegeix:
La manera com ha fet la incisió és perjudicial per a l'arbre. S'ha de fer un petit forat amb un ganivet petit i després segellar-lo amb fang perquè no es perdi aigua innecessàriament i també perquè els insectes no l'ataquin.


  1. Veure Think global, Act local, publicat en aquest blog el 31.10.2023
  2. Wikipedia: Birch sap [en] [fr] [es] [ca]
  3. How many types of Terminalia are there? BioSidmartin, 30.03.2020
  4. Wikipedia: Terminalia (plant), Terminalia elliptica || Crocodile Bark Tree

No comments: