Tuesday, February 6, 2024

apple vision pro

Tech Santos - Apple Vision Pro - 10 Formas de Usarlo, YouTube, 04.02.2024


El vídeo que avui m'agradaria compartir amb tu me'l va enviar diumenge el meu fill. Et proposo que trobis un moment per veure tot el que ens ensenya, i el que no ens ensenya, sobre l'eina que Apple ha dissenyat per reemplaçar l'ús que fem actualment a la feina o a casa d'alguns dels dispositius electrònics que utilitzem habitualment.
Recorda d'activar els subtítols si tens problemes de comprensió de la llengua del vídeo seleccionant la teva llengua de preferència.
No sé si coneixes un historiador de la tecnologia que s'anomena James Burke: el veurem més endavant en aquest blog. En tot cas, des dels seus inicis, Apple sembla haver seguit de molt a prop els seus postulats i, prenent tot el que existia de més modern en el terreny de la tecnologia, ha arribat a implementar-la amb elegància i ergonomia, tot desenvolupant enginys que han representat un salt tecnològic. Dos exemples: el Macintosh (1) que va revolucionar la informàtica personal o l'iPhone (2), que va revolucionar els dispositius de telefonia mòbil.

Avui, empreses com Lenovo, HP i Dell (ASUS, que no està lluny de fer-ho), superen a Apple en la venda d'ordinadors personals. I tot i que Apple segueix venent més mòbils que Samsung, les restriccions de polítiques comercials als EUA i a Europa expliquen per què els mòbils fabricats a la Xina no han superat en vendes a ambdues marques.


Deixa'm afegir alguns detalls sobre el vídeo d'Apple Vision Pro (3):
L'Apple Vision Pro està basat en milers d'aplicacions desenvolupades per altres companyies que corren en els sistemes operatius iOS i iPadOS i es poden instal·lar a Apple Vision Pro. La majoria no són aplicacions 3D, sinó finestres 2D que suren en l'espai, la qual cosa augmenta artificialment el nombre d'aplicacions aparentment compatibles.

En la política de partenariat d'Apple Vision Pro podem trobar a Microsoft, TikTok o Disney+, que presenten des de l'inici aplicacions compatibles amb visionOS. Per motius comercials, altres empreses, com Netflix, YouTube o Spotify, no ho han fet i, a més, han decidit per ara ignorar els auriculars d'Apple (fins i tot bloquejaran les seves aplicacions per a iPad).
.
Pleated Jeans

Una de les coses que no ens mostra el vídeo és que no és possible portar ulleres quan hom utilitza l'Apple Vision Pro. Com a solució a aquest problema, Apple ha treballat en col·laboració amb Zeiss pel disseny d'unes lents graduades que s'enganxen magnèticament al casc. Els preus d'aquestes lents varia actualment entre 99 i 149 USD, que caldrà afegir al preu de venda d'Apple Vision Pro: entre 3.499 i 3.899 USD (amb 256 GB, 512 GB o 1 TB d'emmagatzematge, IVA no inclòs).

Una altra de les coses de les quals no ens parla el vídeo és que, a menys que estigui connectat a un endoll, l'Apple Vision Pro s'alimenta amb una bateria externa recarregable que permet utilitzar el casc durant un màxim de 2 hores (4).

Imagino que els serveis jurídics d'Apple han treballat de valent per anticipar la pluja de denúncies que rebrà per utilitzar tecnologies que Apple ni ha desenvolupat ni té llicència per utilitzar. Estic segur que els tribunals americans els permetran travessar aquesta tempesta amb el mateix èxit amb què han anat superant totes les denúncies a què van haver de fer front en el passat. I també estic segur que algunes companyies utilitzaran el seu pas pels tribunals per tirar endavant pràctiques de contra publicitat que ja van utilitzar en el passat.
techlineinfo: Funny Memes and cartoons after Apple vs Samsung legal battle verdict, 31.08.2012

No oblidem que Apple no és líder en intel·ligència artificial, com ho és Microsoft o, ben aviat, potser també Google; que tampoc ho és en el desenvolupament de videojocs com ho són Sony (PlayStation), Microsoft (XBox) Nintendo o SEGA, (5); i que, pel que fa a continguts, tampoc disposa dels catàlegs de films de Disney o de Sony Pictures (Columbia Pictures, TriStar Pictures, Paramount, Universal, etc.) (6). Tampoc podem oblidar que, en el terreny de la realitat virtual, algunes de les empreses que hem vist, no van esperar al llançament d'Apple Vision Pro per desenvolupar els seus propis sistemes de realitat virtual (7).
Warning! Apple és una empresa generadora de noves idees. De bones idees, però també d'aquelles que no ho són. Podem veure un exemple en Microsoft qui, amb l'actualització de Windows 11, limitada als ordinadors més recents, ha condemnat a la ferralla a miliards d'ordinadors que segueixen utilitzant Windows 10 arreu del món. Un problema que també van conèixer els propietaris dels excel·lents laptops Vaio de Sony, quan aquesta marca va abandonar el 2014 el seu suport (8).

Recentment, Sony també ha protagonitzat
amb el seu nou casc de realitat virtual PS VR2 (9) una pràctica habitual d'Apple. Així, aquest  casc és compatible amb la videoconsola PlayStation 5, però no amb la PlayStation 4, i no pot reproduir el contingut que abans es podia reproduir amb el casc de realitat virtual PS VR (10).
Malgrat tot, de manera similar al que va passar fa anys amb els estàndards VHS o Android, hom pot pensar legítimament que moltes d'aquestes empreses no acceptaran treballar sota les restriccions que els imposa Apple per adaptar els seus productes a visionOS (11), i no trigarem a veure en el mercat productes que competiran amb l'Apple Vision Pro.

De totes maneres, estic convençut que Apple ha creat una nova success story que provocarà molts canvis el món de la tecnologia, integrant de manera elegant allò que a ningú no havia pensat abans d'integrar. També estic convençut que, qualsevol que sigui la potència de foc que puguin desenvolupar els propietaris de les plataformes d'IA, videojocs, continguts multimèdia, etc., les masses que fan cua a les botigues d'Apple després de l'anunci d'un nou model d'iPhone, iPad o d'iBook seguiran donant un suport incondicional als productes d'aquesta marca.

I si encara et queda algun dubte sobre el particular, recorda que els Simpsons, els Nostradamus de la nostra època, ja ho havien anticipat.



  1. Wikipedia: Macintosh [en] [fr] [es] [ca]
  2. Wikipedia: iPhone [en] [fr] [es] [ca]
  3. Nicolas Lellouche and Julien Lausson: Apple Vision Pro : tout ce qu’il faut savoir sur le remplaçant annoncé du Mac, Numerama, 23.01.2024
  4. Apple Support: Connect and charge Apple Vision Pro battery
  5. Wikipedia: Video game industry [en] [fr] [es] [ca]
  6. Wikipedia: Sony Pictures Home Entertainment [en] [fr] [es] [ca]
  7. Wikipedia: Virtual reality [en] [fr] [es] [ca]
  8. Daniel García: Qué fue de los míticos Sony VAIO, los portátiles japoneses que pudieron conquistar el mundo, La Vanguardia, 27.08.2023
  9. Sony PlayStation PS VR2 [en] [fr] [es] [ca]
  10. Sony PlayStation: PS VR2 game and console compatibility [en] [fr] [es] [ca]
  11. Apple Developer: Discover visionOS

No comments: