Wednesday, March 12, 2014

mike rowe: dirty jobs

http://www.youtube.com/watch?v=SDbQPs17wbI
Entre 2005 i 2012, Discovery Channel va produir una sèrie que jo vaig veure per primera vegada a RMC Découverte la setmana passada: Dirty Jobs.  

El presentador de la sèrie, Mike Rowe, presentava cada episodi amb aquest discurs: El meu nom és Mike Rowe, i aquesta és la meva feina.

Exploro el país a la recerca de persones que no tenen por a embrutar-se. Homes i dones treballadores que es guanyen la vida honradament fent els tipus de feines que fan possible que tots nosaltres puguem dur una vida civilitzada.

De fet, l'emissió era el resultat d'un spin-off d'un programa que Mike presentava a una emissora local de San Francisco i que reprendria a la fi del seu contracte amb Discovery: Algú ha de fer-ho.

L'argument de l'emissió era aquest: Un treballador que realitza un treball penós prenia sota la seva responsabilitat Mike Rowe, durant un dia de feina. Durant aquest dia, Mike havia de realitzar correctament el job del treballador. Tot i que'n Mike sabia donar-li un toc divertit a l'emissió, l'objectiu era destacar aquells treballadors que son capaços de fer tots els dies una feina que poques persones podrien ser capaces de fer.

Mike Rowe va acabar convertint-se en un ferm defensor de la classe treballadora americana. Fa un any, des de la seva pàgina mikeroweWORKS va llençar la iniciativa Profoundly Disconnennected:

Miliards de dòlars en préstecs als estudiants i un nivell d'atur record. Tres milions de bons llocs de treball que ningú sembla voler agafar. L'objectiu de Profoundly Disconnennected és acabar amb la creença absurda de que un títol de quatre anys és l'únic camí cap a l'èxit. Moltes de les millors oportunitats que existeixen avui en dia demanen d'una habilitat professional, no d'un diploma. El propòsit d'aquesta pàgina és promoure aquesta senzilla veritat.
En relació a aquest enunciat hi ha una pregunta que'm passa pel cap: Quina ha de ser la funció social de l'ensenyament? La producció dels coneixements que necessita l'economia i/o la societat o la producció de diplomes que acaben tancant professionalment aquells que arriben a tenir-los i abocant-los a l'atur i/o l'emigració?

Tornant a Mike Rowe et proposo de donar un cop d'ull al reportatge que CBS va dedicar-li el Juny del 2012

No comments: